Index Vakbarát Hírportál

Plazmagolyókkal biliárdozik egy fekete lyuk

2015. május 29., péntek 16:45

Egy fekete lyuk két nagy plazmacsomót lőtt ki magából, és ezek úgy ütköztek egymásnak, mintha valami kozmikus biliárdmérkőzés játszódna le a szemeink előtt. Vagyis inkább a Hubble műszerei előtt, amelyek húsz év alatt rögzítették ezt a szokatlan űrbéli jelenséget.

Plazmagolyók ütköztek egymásnak

A játékos szupermasszív fekete lyuk, amely a Földről észlelhető hatodik legfényesebb galaxis szívében található, a fénysebesség 98 százalékával lövi ki magából a plazmát.

Még senki sem látott hasonló dolgot egy extragalaktikus kilövellésben 

- mondta Dr. Eileen Meyer, a Space Telescope Science Instititue (STScI) munkatársa. Ez a megfigyelés nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy a kutatók elemezni tudják, amint az ütközés kinetikus energiája sugárzásként szóródik szét. Mivel ez egy lassú folyamat, a tudósok még évtizedeken át megfigyelheti a jelenséget.

Ezt a bizonyos kilövellést egyébként már 1992-ben felfedezte a Hubble, és az ütközésről készült animáció az 1994-2014 közötti eseményeket ábrázolja. 

Erre a megfigyelésre csak azért volt lehetőségünk, mert a Hubble nagyon érzékeny műszerekkel lett felszerelve, és már több mint húsz éve kémleli az eget 500 kilométeres magasságból.

Rovatok