Index Vakbarát Hírportál

Rejtély, miért pusztult el 120 ezer szajga

2015. június 1., hétfő 10:06

120 ezer szajga, avagy tatárantilop pusztult el Kazahsztán sztyeppéin, a szakértők mégsem tudják pontosan, mi áll a jelenség hátterében. Az ország 250 ezres antiloppopulációjának majdnem fele alig pár hét alatt tűnt el, a területen a balatoni angolnavészhez hasonló látvány fogadja a fotósokat: egymástól pár méterre fekvő állattetemek látszanak mindenfelé, ameddig a szem ellát.

A világ szajgáinak mintegy egyharmada pusztult el rövid idő alatt. Kutatók még csak vizsgálják az okokat, megoszlanak a vélemények. Van, aki szerint egy különösen agresszív és gyorsan terjedő betegségről lehet szó, a Pasteurella vagy a Clostridia baktériumtörzsek a leggyanúsabbak, bár Ej Milner-Gulland, az esettel kapcsolatban nyilatkozó biológus szerint ezek csak eleve legyengült szervezetben képesek ekkora pusztítást okozni.

Kazahsztáni hivatalos források szerint az oroszok miatt van az egész. Szerintük a pusztulást a rakétahajtóművekben használt és a földre visszahulló üzemanyag okozza. Megint mások szerint egy mérgező növényfajra gyanakodnak, ami csapadékdús tavaszokkor szaporodik el a környéken.

Korábbi tanulmányokból kiderül, hogy tömeges szajgapusztulás korábban is volt már, bár ott csak néhány tízezer és nem 120 ezer állat hullott el.

Rovatok