Index Vakbarát Hírportál

Fekete rigót játszik a barna ausztrálposzáta

2015. június 4., csütörtök 09:52

Az Ausztráliában élő madarak között az egyik legkisebb, a barna ausztrálposzáta ötletes módon védi meg fészkét a ragadozóktól: a magánál sokkal nagyobb madarak hangját utánozza, ezzel riasztja el a héjákat – írja az MTI.

„Az utánzás nem tökéletes, de elegendő ahhoz, hogy megtévessze a ragadozókat” – mondta Branislav Igic, az Ausztráliai Nemzeti Egyetem tanára, a barna ausztrálposzátával (Acanthiza pusilla) foglalkozó tanulmány szerzője.

A kutatók akkor tapasztalták ezt a jelenséget, amikor az aprócska, mindössze hat gramm súlyú madárkának mutattak egy plüss baglyot. „Teljes zavarban voltam, feketerigók és mézevőfélék hangját hallottam, pedig egyet sem láttam” – idézte fel a szerző, akinek a tanulmánya a brit tudományos akadémia Proceedings B című folyóiratában jelent meg.

„Meglepő, hogy egy ilyen kicsi madár ilyen ravasz: ennyi, magánál sokkal nagyobb fajtának a hangját tudja utánozni" – tette hozzá a kutató. Az utánzás nem győzi meg teljesen a ragadozókat, de a fiókáknak elegendő idejük marad elrejtőzni.

Hangmimikrit korábban is megfigyeltek már madaraknál, de ez az első kutatás, amely rámutat, hogy annak célja a ragadozók elijesztése.

Rovatok