Index Vakbarát Hírportál

Igyon hipót! Egy isten ajánlja!

2015. június 4., csütörtök 14:17

Mit szólna egy olyan szerhez, amit azzal hirdetnek, hogy „Az emberiség rendelkezésére álló leghatékonyabb szer, amely elpusztítja a baktériumokat, kórokozókat, vírusokat, penészgombákat, parazitákat és minden betegséget okozó mikroorganizmust.”, és „Jelenleg nem létezik olyan betegség, amelyre az MMS1 vagy az MMS2 nem lenne hatásos. A könyvben leírt protokollok (...) nagyon fontos útmutatások, minden ismert betegség 95%-ának leküzdésére, viszonylag rövid idö alatt.”? Minimum egy kis egészséges gyanakvással fogadná, ugye? Na és ha éppen halálos beteg lenne? Hát ez az. Visszatért a magyar netre az MMS-cseppek néven árult csodaszer, aminek se engedélye, se hatása, az ÁNTSZ pedig már öt éve küzd a terjesztése ellen, úgy tűnik, hiába.

Az MMS-cseppet egy amerikai szélhámos, bizonyos Jim Humble találta ki, 2006-os, saját kiadású könyvében, a The Miracle Mineral Solution of the 21st Centuryben ír róla először. Ebben nem kevesebbet állít, mint hogy a szer gyógyítja az AIDS-et, a maláriát, a hepatitis összes fajtáját, a madárinfluenzát, az autizmust, a rákot és a megfázást. A könyv erre számos „bizonyítékot” hoz, miszerint Afrikában és Közép-Amerikában százezer embert gyógyított ki vele Humble változatos halálos betegségekből. Ez a bácsi Jim Humble, itt éppen azt mutatja meg, hogyan kell MMS-oldattal fogat mosni:

Az azóta lefolytatott klinikai tesztek (meg úgy általában a józan ész és az orvostudomány) azonban azt mutatják, hogy a csodás gyógyító erő úgy, ahogy van, hazugság, a szernek a hányás-hasmenésen és a gyomor irritációján kívül nincs hatása. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal, az FDA nem engedélyezi, és rendszeres figyelmeztetéseket ad ki a használatának veszélyeiről (ahogy egyébként itthon az ÁNTSZ is).

Mindezek ellenére a magyar net ezoterikus-alternatívgyógyászatos zugaiban az elmúlt hónapokban valósággal a reneszánszát éli az MMS-csepp, sorra nyílnak a szert forgalmazó webshopok, jelennek meg a csodás gyógyulásokról szóló cikkek és beszámolók.

Holisztikus kémia

Az MMS a Miracle Mineral Solution (máskor Master Mineral Supplement, néha Advanced Oxygen Therapy) kifejezést takarja, a szer pedig valójában nátrium-klorit 28%-os oldata sima vízben. Ezt a kezelési útmutató szerint úgynevezett aktiválószerrel kell keverni, amiben citromsav van. A citromsav és a nátrium-klorit reakciójából klór-dioxid keletkezik, az MMS-hívők szerint ez a vegyület a megoldás a világ összes ismert betegségére. Úgy működik, hogy rejtélyes módon ki tudja válogatni a szervezetbe kerülve az ott tenyésző jótékony hatású mikroorganizmusok közül a károsakat, és utóbbiakat kinyírni mind egy szálig.

Nagy kár, hogy ez nem igaz, mert ha igaz lenne, az infrastruktúra már készen is lenne az örök egészség világszintű terjesztéséhez: a klór-dioxidot ugyanis már régóta használjuk a városi vízvezetékrendszerekben az ivóvíz fertőtlenítésére (gyakorlatilag ebből fakad a kifejezés a víz „klórozására”), illetve a szennyvíz tisztítására. Erős oxidáló hatása miatt számos iparág használja még fertőtlenítésre, fehérítésre, a legnagyobb mennyiségben a papíripar, ahol a fapépet kezelik vele – emiatt olyan szép fehér a papír. Az egészségügyi szabályozások az ivóvíz maximális klór-dioxid-tartalmát literenként 0,8 milligrammban határozzák meg. A Science Based Medicine számításai szerint egyetlen csepp MMS-ben nagyjából 10 milligramm nátrium-klorit van, ami a citromsavval reakcióba lépve 8 mg klór-dioxidot hoz létre. És a szerből napi 8-24 cseppet ajánlanak bevenni. Ha tehát az ember az előírásoknak megfelelően szedi az MMS-cseppeket, egy erős fertőtlenítőszert nyel le, gyakorlatilag az egész nem sokban különbözik attól, mint ha hipót inna.

És ez hogyan gyógyítja a rákot, öli meg a HIV vírust, pucolja ki a hepatitist, és lesz úrrá a malárián? Nyilván sehogy. Több kémikust és biológust is megkérdeztünk az MMS-cseppek  állítólagos hatásmechanizmusával  kapcsolatban, az általános reakció először a kandi kamera keresése, aztán az arc kézbe temetése volt, majd az, hogy ez egy féligazságokból, teljesen nonszensz állításokból és összefüggéstelen tudományos szakkifejezésekből összeturmixolt halandzsa.

A valóságban, ha az ember beveszi az MMS-cseppet, az a szervezetében úgynevezett oxidatív stresszt idéz elő, ami a sejtek károsodásával jár. Ezt a gyakorlatban úgy érzi meg az ember, hogy görcsöl a hasa és hányingere van – erre a természetgyógyász kuruzslók általánosan használt magyarázata az, hogy „ilyenkor távoznak a szervezetből a felgyűlt méreganyagok”. Eközben a klór-dioxid felszívódik a gyomorban és a bélrendszerben, bejut a vérkeringésbe, ezzel pedig előbb-utóbb megérkezik a veseelégtelenség, aztán a vörös vértestek károsodásával a hemolízis. Eközben természetesen az alapprobléma, amire szedi az ember a csodaszert, tovább súlyosbodik, hiszen a szervezetet újabb fronton éri támadás, ami megosztja a test erőforrásait.  

Mindezek tükrében minimum hajmeresztő, hogy az MMS-t külön ajánlják kisgyerekek és terhes nők „immunerősítő” kezelésére, a hagyományos fogyasztás mellett a bőrre kenve, fürdőként és bélbeöntés formájában is. Vegyük át még egyszer:

Kisgyerekeknek. Terhes nőknek. Bőrre kenve. Fürdőként. Beöntés formájában. Hipót.

Van még kérdés? Persze, hogy van.  

Kapsz hozzáférést a tartalmát a bevásárlókosár, ahol is feliratkozni

Adja magát például az a kérdés, hogy egy ilyen orbitális átverés hogyan működhet évekig zavartalanul. Az ÁNTSZ már öt éve kiadott egy közleményt, amiben felhívta a figyelmet a szer veszélyeire. Egy időre mintha vissza is szorult volna az MMS-biznisz, aztán az utóbbi bő fél évben hirtelen újra megszaporodtak az ilyesmit áruló magyar nyelvű weboldalak a neten. Mmscseppek.hu, emms.hu, cseppek-mms.hu, és így tovább, van egy csomó variáció. Egymástól látszólag függetlenek, de a doménregisztrációs adatokból kiderül, hogy ugyanakkor (2014. április) jegyeztették be őket, ugyanannál a regisztrátornál, ugyanúgy Szlovákiából ígérik a szállítást, szlovák szerverekről üzemelnek, magyar székhelyként pedig egy ingyenes cégszékhely-szolgáltató címe van megadva Újlengyelben. (Ez az újlengyeli cím egyébként lépten-nyomon felbukkan, ha az ember a neten hirdetett, kétes hitelességű fogyókúrás és alternatív gyógyászati csodaszerek terjesztőire keres rá.)

Közös jellemző még, hogy a szállítást egy külsős futárcég intézi, a fizetés pedig csak készpénzes utánvéttel vagy Paypalen keresztül lehetséges – vagyis nincs lekövethető, ellenőrizhető banki pénzmozgás, számlaszám. És az online beszámolók szerint számla sem. Az árak sem szórnak különösebben: a legkisebb kiszerelést már 6-7 ezer forint körül megkapja az ember, a nagyobb pakkokért 16-18 ezret is elkérhetnek. Ez pont az a nagyságrend, amit az emberek többsége még simán ki tud fizetni, ha meggyőzik, hogy az egészségéről van szó.

Az biztos, hogy az MMS-cseppek Magyarországon gyógyszerként vagy étrend-kiegészítőként nem kerülhetnének forgalomba. Előbbihez az Országos Gyógyszerészeti Intézet, utóbbihoz az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vizsgálata és engedélye szükséges. Ha hagyományos élelmiszerként forgalmazzák, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hatáskörébe tartozna annak vizsgálata. Csakhogy a csodaszert egyik szervezetnél és az ÁNTSZ-nél sem jegyeztették be.

Hogy ennek ellenére nyíltan lehet árusítani a neten, az egy EU-jogi kiskapunak köszönhető. „A jelenlegi európai uniós szabályozás a készítményekkel kapcsolatban elsősorban nem a hatóságokra, hanem a forgalmazókra ró felelősséget (nincs engedélyezés, csak bejelentési kötelezettség). Ezért kiemelten fontos az is, hogy maguk a vásárlók felelősségteljesen járjanak el” – írta kérdésünkre az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztálya. Itt jön képbe a már említett szlovák szál. „A nem ellenőrzött forrásból beszerzett, ismeretlen eredetű és összetételű »csodaszerek« közegészségügyi kockázatát nem lehet megítélni. A készítményeket gyakran olyan weblapokon hirdetik, ahol a forgalmazóra vonatkozó információkat nem tüntetik fel, a weblap üzemeltetője sokszor egy harmadik országban van bejegyezve, ezért hatáskör és illetékesség hiányában az egészségügyi hatóságnak nem áll módjában eljárást lefolytatni a forgalmazóval szemben” – mondja az ÁNTSZ illetékese.

Vagyis az engedélyezési folyamat csak akkor indul be, ha bejelentem az illetékes hivatalnak a termékemet. Ha nem jelentem be, senki nem foglalkozik vele. Ha mégis foglalkozna, a Szlovákiából futtatott biznisz miatt nem tud hozzám nyúlni a magyar rendszer, akárhány állami hivatal is foglalkozik ilyesmivel.

A szlovák szál azonban az új hullámos MMS-bizniszben nem csak egy egyszerű védvonal a hatóságokkal szemben. A webshopokban feltűnően sok az értelmetlenség határát súrolóan zavaros, magyartalan fogalmazás, néha egészen úgy tűnik, hogy a szövegek valamilyen fordítóprogrammal készültek. Elég nehéz más magyarázatot találni például erre a vásárlási útmutatóra:

Némi további kutakodás során az ember rábukkanhat a szlovák nyelvű emms.sk oldalra, ami egy az egyben a magyar nyelvű emms.hu klónja. De egy másik címen futó webshopnak, az mms-cseppek.hu-nak is van horvát, román és szlovén nyelvű kiadása, ugyanazzal a domén- és szerveradatokkal, mint a magyarok. Úgy tűnik, a fél Kelet-Európát behálózó csodahipó-biznisznek egy Pozsonyba bejelentett cég lehet a központja – igaz a megadott címen a Google Maps Street View szerint egy csúnya tízemeletes lakótelepi panelház van, a megadott telefonszámot pedig senki nem veszi fel. A webshopok fotóin a szer csomagolásán is szlovák feliratok olvashatók, az itt gyártóként megjelölt cég, a GFG SwisNatur pedig csodák csodájára szintén szlovák, és ugyanebbe a pozsonyi panelbe van bejelentve.  Így néz ki az egészség és gyógyítás boszorkánykonyhája, hitte volna?

Mindeközben Jim Humble

Mialatt a szlovákok terítik Kelet-Európában a szert, az MMS-cseppek kitalálója sem pihen. Bár az átverést kismilliószor leleplezték, a csodaszer hatásait cáfolták, az arra hajlamosak körében ez természetesen csak megerősítésként hat („biztos van benne valami, ha ennyire igyekeznek a tudósok bebizonyítani, hogy kamu”). Jim Humble terveiről már egy 2010-es nyilatkozata igen vészjósló képet vetített előre:

Csak nézzük meg a katolikus egyházat. A papjaik évszázadok óta gyerekeket molesztálnak, és a kormányok képtelenek ezt megállítani. Ha ügyesen kezelik, egy egyház képes lehet megvédeni az oltásoktól, amiket elutasítunk, a ránk kényszerített egészségbiztosítástól, és még egy csomó dologtól, amiket a kormány megpróbál ránk erőltetni

Humble egyháza azóta meg is született, a neve Genesis II Church of Health and Healing , vagyis Teremtés 2, az egészség és a gyógyítás egyháza, a weboldala szerint vagy kéttucatnyi gyülekezetük van szerte a világon. Az egyház leginkább azzal foglalkozik, hogy MMS-szemináriumokat tart (főként Dél-Amerikában), illetve MMS-oktatóvideókat árul online, több nyelven, 150-200 dollár közötti áron.

Humble saját magára szerényen az egyház érsekeként hivatkozik, és a hivatalos YouTube-csatornáján egészen zavarba ejtő videókon hinti az igét. Az egyiken például röviden összefoglalja a Föld történetét. Úgy kezdődik, hogy ő maga egy Androméda galaxisból származó isten, aki a társaival egymilliárd éve érkezett a Naprendszerbe, az akkor még a Naphoz közel keringő Földet kicsit távolabbra tolták, hogy jobb legyen az éghajlat, létrehozták a Holdat, a vizet áttelepítették a Marsról, a növényeket és állatokat mindenféle távoli naprendszerekből, aztán találtak egy lezuhant űrhajóban egy nőt, akinek egy másik bolygóról hoztak egy párt – na, ők voltak Ádám és Éva. Nem viccelek, teljesen komolyan ezt mondja, és ez a kétórás videóból csak az első tíz perc.

Engem egészen meggyőzött, de azért az elfogulatlan tájékoztatás szellemében ideteszem az ÁNTSZ nyilatkozatát is. Igaz, ők nem egymilliárd éves intergalaktikus istenek, szóval mit értenek hozzá.

Nincsenek tudományosan dokumentált adatok arra vonatkozóan, hogy bármely súlyos megbetegedés hatásos ellenszere lenne. A szer alkalmazása komoly egészségkárosodást okozhat, és az alapbetegség megfelelő orvosi kezelés hiányában tovább súlyosbodhat. Felhívjuk a fogyasztók figyelmét, hogy ne vásárolják meg, és ne használják az MMS oldatot, mert az nem javítja egészségi állapotukat, hanem további kóros folyamatok beindulását okozhatja.

(Címlapkép: szarvas)

Rovatok