Index Vakbarát Hírportál

Sikeres volt a világ első koponyacsont- és fejbőrátültetése

2015. június 4., csütörtök 21:36

A maga nemében első transzplantációt houstoni egyetemi klinikák orvosai végezték egy 55 éves férfin, akinek a rák okozta súlyos fejsebét kezelték a módszerrel – írja az MTI.

Súlyos és örökletes cukorbetegsége miatt a férfi 1992-ben vese- és hasnyálmirigy-átültetésen esett át, de az idegen testek kilökődését gátló gyógyszerek lágyszöveti daganatot, leiomioszarkómát idéztek elő a fejében.

Ezután a rák kezelésére alkalmazott sugárterápia miatt nagy seb keletkezett a koponyáján. A seb begyógyulását viszont meggátolta az immunszupresszív gyógyszerek szedése. A nyílt seb megléte ráadásul megakadályozta, hogy újabb vese- és hasnyálmirigy-átültetésben részesüljön. Ezért az orvosok úgy döntöttek, hogy az új belső szervek transzplantációjával egyidejűleg új koponyacsontot és fejbőrt is beültetnek neki.

Az egyedülálló műtéthez másfél évig tartott a megfelelő szervek felkutatása. A 15 óráig tartó műtét során tucatnyi orvos és 40 asszisztens ültetett be egy 25-ször 25 centiméteres, sapkaformájú koponyacsontot a páciensnek, és új fejbőrrel fedték be a koponya jelentős részét is a homlokától hátrafelé.

A férfi rendkívül elégedett az orvosok munkájával, meglepte, hogy új fejbőre mennyire hasonlít a régire, és mint viccesen megjegyezte, most több a haja, mint 21 évesen.

Tavaly Hollandiában egy nőnek majdnem az egész koponyacsontját 3D-ben nyomtatott műanyag koponyával pótolták, de a houstoni páciens az első, aki egy másik ember koponyacsontját és fejbőrét kapta.

Rovatok