Index Vakbarát Hírportál

A női tudósokkal csak a baj van

2015. június 10., szerda 13:09

A női tudósoknak külön laboratóriumokban kéne dolgozni, legalábbis a Nobel-díjas angol biokémikus, Tim Hunt szerint. A tudós egy konferencián arról beszélt, hogy a „lányokkal” mindig csak a baj van, mert belezúgnak a férfiakba, és ha a munkájukat bírálják, elsírják magukat.

A 72 éves Hunt 2001-ben nyerte el az orvosi Nobelt, de nemcsak ezzel szerzett magának hírnevet, hanem a sovinizmusával is – ezt egyébként ő maga sem tagadta. Nehéz is lett volna, miután a tudományos újságírók szöuli világkongresszusán azt mondta:

Hadd mondjam el, mi a problémám a lányokkal [...] általában három dolog történhet a laborban: vagy beléjük szeretsz, vagy ők szeretnek beléd, de ha kritizálod őket, sírva fakadnak.

Hunt szövegét a londoni City University munkatársa, Connie St Louis osztotta meg a Twitteren, majd ezt a kommentárt fűzte hozzá: „Ez komoly, hogy egy Nobel-díjas azt hiszi, még mindig a viktorináus időkben élünk?”

A Királyi Természettudományos Társaság – aminek Hunt is tagja – elhatárolódott a szexista megjegyzéstől; mint írták, Hunt nézetei nem tükrözik a társaság véleményét. Később kiadtak egy közleményt arról, hogy több nőt szeretnének bevonni a tudományos munkákba, mert úgy látják, sok tehetséges ember épp az olyan problémák miatt nem aknázhatja ki a tudományos potenciálját, mint a hátrányos nemi megkülönböztetés. A Társaság épp ezen szeretne változtatni.

A kezdeményezések ellenére a legfontosabb tudományterületeken a nők aránya még mindig alacsony. A tudományos, technikai és mérnöki (STEM) munkaköröknek csak 13 százalékát töltik be nők. Hasonló az arány az akadémiákon, ahol az ezekhez kapcsolódó tantárgyakat 84 százalékban férfi professzorok oktatják.

Hunt megjegyzésén a női kutatók is felháborodtak. Egyikük, aki a posztdoktori kutatásán dolgozik, azt írta a Twitteren:

Minden Tim Hunt-megjegyzés után egy újabb tudós nő válik feministává. Csodálkozol, hogy ennyien vagyunk?

Rovatok