Index Vakbarát Hírportál

Darabokra tört a NASA ejtőernyője

2015. június 10., szerda 11:46

A NASA hétfőn tesztelte a marsjárókhoz tervezett új technológiáját, egy speciális ejtőernyőt. A próbaúton az ejtőernyő teljesen kinyílt, de rögtön utána darabokra szakadt – írja az MTI. A Kauai szigetén végrehajtott teszttel azt a technológiát vizsgálták, amivel lelassíthatók az atmoszférán szuperszonikus sebességgel átzuhanó landolóegységek.

A NASA már vizsgálja, hogy pontosan mi történhetett.  Steve Jurczyk, a hivatal űrtechnológiai igazgatóságának munkatársa elmondta: olyan ejtőernyőt akarnak fejleszteni, amivel nem történhet hasonló baleset. Tavaly már teszteltek egy hasonló ejtőernyőt, de az nem nyílt ki teljesen; idén az újratervezett eszközt próbálták ki.

Nagyon szerettük volna, ha ezek a hibák a földi próbákon fordulnak elő és nem a Marson. Az mindenképp siker, hogy többet tudtunk meg az ejtőernyőről, és kimagaslóan megbízható eszközünk lesz, amikor egy nagyobb missziót indítunk a Marsra.

– mondta Jurczyk.

A NASA-nak új technológiára van szüksége, ha nagyobb súlyú szállítmányokat és embereket akar a Marsra küldeni. A szervezet még mindig ugyanazt a lassítóeszközt használja a Marsra szálláshoz, mint az 1970-es években, amikor a Viking leszállóegységek landoltak a bolygón.

A NASA a 2030-as években tervez embereket küldeni a Marsra. Ha a kísérleti technológia tesztjei nem sikerülnek, lehet, hogy a hivatal egyáltalán nem fogja használni.

Rovatok