Index Vakbarát Hírportál

Újabb képek jöttek a fénylő űrfoltokról

2015. június 11., csütörtök 16:51

Megint sikerült a korábbinál nagyobb felbontású fotókon megörökíteni a Ceres nevű törpebolygó titokzatos fénylő foltjait. A 4400 kilométeres távolságból lőtt új képeken megint jobban látszik, hogy nem egy-két nagy, hanem sok kisebb folt alkotja a furcsán tükröződő, fénylő területet.

„Ezek a fényes foltok ebben a formában egyediek a Naprendszerben” – mondta Christopher Russel, a Ceres körül keringő, Dawn nevű szonda adatait feldolgozó csapat munkatársa. „A kutatóink folyamatosan dolgoznak, hogy megértsék a jelenséget.”

Továbbra is a jég vezeti a tippeket, a kutatók eleve számítottak arra, hogy a Ceres felszínén kiterjedt jégmezőket találnak, de nyitottak egy halom egyéb lehetőségre is. Abban bíznak, hogy egyre közelebbről és eltérő szögekből fotózva előbb-utóbb sikerül majd magyarázatot találni a furcsa jelenségre. A spektrométerek adatait is figyelik, ami szintés segíthet a megoldásban. Ráadásul a Ceres nemcsak a fénylő foltok miatt érdekes: a szenzorok kiterjed szeizmikus mozgást és földcsuszamlásokat is mutatnak.

A következő adag kép augusztusban várható, a szonda akkor 1450 kilométerre közelíti meg a törpebolygót, de ha akkor sem derül fény a fénylő pontok forrására, még mindig van esély: a Dawn 2015 végén alig 373 kilométerre lesz csak a Cerestől.

Rovatok