Index Vakbarát Hírportál

Japán leszállna a Mars egyik holdjára

2015. június 12., péntek 22:49

Japán űrügynöksége bejelentette, hogy űrhajót küldene a Mars egyik holdjához. A leszállóegységgel anyagmintákat is begyűjtenek, és azokat visszahozzák a Földre. A JAXA azért volt bátor ilyen nagy célt kitűzni maga elé, mert az űrhajók látványos fejlődésen mentek keresztül, és ma már meg tudják oldani ezeket a feladatokat. Ők is sikeresen véghezvitték 2003 és 2011 között a Hajabusza küldetését, melyben leszálltak egy aszteroidára, és a mintákat hoztak haza onnan.

A marsi terv részleteit még nem dolgozták ki, és még szükségük van pár százmillió dollárnyi állami támogatásra is. A célpont valószínűleg a Phoibos vagy a Deimos nevű holdak lesznek, és 2022-ben várható az űrhajó felbocsátása.

Az űrkutatók abban bíznak, hogy a visszahozott mintákkal megismerik a holdak eredetét, és talán arra is magyarázatot kapnak, hogy miért tűnt el a víz a Marsról. Egy későbbi, Marsra irányuló emberi küldetéshez is jó tapasztalatokat tudnának szerezni. Egyébként már felmerült a marsi utat tervezőkben is, hogy az emberekkel is először az egyik holdon kéne leszállni, mert a gyengébb gravitációban könnyebb letenni egy űrhajót.

Arról természetesen nem írnak a beszámolók, hogy Japánnak vagy bárki másnak a nyilvánvaló gazdasági előnyökkel járó űrbányászat előkészítése lenne a célja, amikor idegen égitestekről akarnak mintákat begyűjteni.    

Rovatok