Index Vakbarát Hírportál

Korábban is volt már gond az élő lépfenét szétküldő laborral

2015. június 12., péntek 23:14

Már 2007-ben sem volt minden rendben azzal a kutatólaborral, ahonnan május végén véletlenül élő lépfenét küldtek szét az Egyesült Államok és a világ számos laborjába. A USA Today megtudta, hogy a Utah állambeli Dugway tesztlabort nyolc évvel ezelőtt szankciókkal fenyegették, mert nem sikerült teljesen elpusztítaniuk a gyilkos baktériumot, az erről tanúskodó teszteredményeket pedig figyelmen kívül hagyták.

A Dugway labor akkor került a figyelem középpontjába, amikor idén május végén egy másik labor kiszúrta, hogy a tőlük kapott mintában élő baktériumok is találhatók. A mintákat eredetileg azért küldték szét, hogy segítsék a bioterrorizmus elleni védelmi kutatásokat, a véletlenül szétküldött élő baktériumok viszont komoly bajt okozhattak volna, hiszen a lépfene belélegezve magas lázat és más influenzaszerű tüneteket okoz, és még kezelés mellett is halálos lehet. A hibás minta 69 amerikai és 5 külföldi laborba jutott el, de egyelőre nem jelentettek megbetegedést.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) munkatársai felhívták a figyelmet arra, hogy a 2007-es esetben nem a mostani, gammasugaras módszerről volt szó, hanem a lépfene egy másik, kémiai elpusztítási módjáról. Ez az eljárás kísérleti stádiumú volt, és a labor saját tesztjei szerint se volt hatékony, a veszélyes mintát mégis továbbküldték más intézményekbe. 

A súlyos mulasztás miatt vizsgálat is indult, de végül nem szabtak ki büntetést.

A mostani eset az alkalmazott módszer mellett abban is más, hogy a tesztek elvileg nem mutattak további szaporodást a mintában a sugárzás után, vagyis ezúttal nem mutatták ki világosan, hogy a minta továbbra is aktív. Ugyanakkor a végeredmény most is hasonló a nyolc évvel ezelőttihez: a Dugway rossz mintát küldött szét. Bár magával a laborral a közelmúltbeli vizsgálatok során minden biztonsági előírást rendben találtak a hatóságok, az egész ügy rávilágít arra, hogy szigorúbb és világosabb szabályozásra van szükség, hogy hasonló eset ne fordulhasson többet elő.

Rovatok