Index Vakbarát Hírportál

Nagy port kavart az olasz űrhajósnő visszatérése

2015. június 12., péntek 16:59

Csütörtökön tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról egy Szojuz űrhajóval egy amerikai, egy olasz és egy orosz űrhajós. Az orosz Progressz teherűrhajó áprilisi, illetve egy Proton rakéta májusi kudarca után az űrkutatás megkönnyebbülten vette tudomásul, hogy a landolás sikeres volt.

Az egyik űrhajós, Samantha Cristoforetti rekordot is döntött a késlekedés miatt: az amerikai Sunita Williams 194 napot volt egyhuzamban az űrben, míg Cristoforetti összesen 199-et.

Az Európai Űrügynökségnek dolgozó Cristoforetti, a NASA űrhajósa, Terry Virts és az orosz parancsnok, Anton Skaplerov a kazah sztyeppen landoltak; a Szojuznak három óráig tartott az út. A Szojuz TMA-15M lefékezte magát az űrállomás utazósebességéhez képest (28 800 kilométer óránként), és hat órával később belépett a légkörbe. A leszállóegység levált az űrhajóról, majd az ejtőernyők lassították a kabin zuhanását.

Szojuz TMA-15M leszállása

A visszatérést bemutató videón látható, hogy a leszállóegység, bár finoman lebegve éri el a talajszintet, akkora porfelhőt kavar, mint egy kisebb ház. Egy snittel később már a leszállóegység feketére kormozódott hőpajzsa is látszik. A port az utolsó pillanatban, szinte a talajszinttel egy magasságban még utoljára bekapcsoló fékezőrakéták keltik. Ezzel az utolsó fékezéssel biztosítják, hogy a három űrhajós sértetlenül száll ki a modulból. Cristoforettit a mentőcsapat tagjai ölben vitték, de ez ilyenkor normális; az űrbeli súlytalanság után nehéz ismét megszokni a földi gravitáció erejét.

Rovatok