Index Vakbarát Hírportál

Most légy okos, Domokos

2015. június 14., vasárnap 19:58

Most aztán kiderül, ismeri-e a csíziót, az Index nagy szólás- és közmondástesztjében kivághatja a rezet, ha van sütnivalója. Húsz kérdés a nagyjából ismert jelentésű, de általában homályos hátterű szókapcsolatokról, és pár perc alatt pápább lehet a pápánál. Csak ne tegyen rossz lóra!

A szólások, közmondások, szállóigék a most megjelent Szólások, közmondások eredete című etimológiai szótárból származnak, ebben Bárdosi Vilmos 1800, nagy többségükben valóban használt frazéma eredetét és jelentését magyarázza el. Ez jóval több, mint amennyit a rengeteg lakás könyvespolcán ma is ottlévő Mi fán terem? tartalmazott. Igaz, a „mifántológiát” megalapozó O. Nagy Gábor-féle szórakoztató leírásokkal ez a kötet nem próbál versenyezni.

Persze ha úgy érzi, hiba van a kréta körül, és a kvíznek így se füle, se farka, velünk akasszon bajszot, ne a könyvre húzza rá a vizes lepedőt, az tényleg herkulesi munka lehetett. Tévedni persze emberi dolog, és senkinek a feje nem káptalan, úgyhogy mi akkor sem mondjuk, hogy tanulj tinó, legfeljebb ökör lesz belőled, ha esetleg taccsra vágják a kérdések. De miért is mondana csütörtököt? Kevés szóból is ért az okos, a tett halála pedig az okoskodás: vegye fel a kesztyűt, a kérdéseket meg górcső alá, és találja fején a szöget.

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

Rovatok