Index Vakbarát Hírportál

Marsi meteoritokban is találtak metánt

2015. június 18., csütörtök 13:36

Kanadai kutatók nagy mennyiségű metánt találtak a Marsról származó meteoritokban. Ez azért fontos, mert a tudósok szerint ennek a gáznak a jelenléte az egyik feltétele annak, hogy a Marson élet alakulhasson ki, de eddig nem ismerték a bolygón talált metánkiáramlások forrását.

Magán a Marson már eddig is találtak metánt, először az Európai Űrügynökség 2003-ban, majd a Curiosity marsjáró 2009-ben. Tavaly decemberben vált csak biztossá azonban, hogy a gáz nem máshonnan került a bolygóra egy meteorittal, hanem magáról a bolygóról kap utánpótlást. Ez az utánpótlás származhat élő szervezetek kilégzéséből vagy elpusztult élőlények testéből. Emellett azonban vulkanikus folyamatok során is keletkezhet.

Ez utóbbi lehetőséget vizsgálta meg a kanadai Brock Egyetem csapata Nigel Blamey vezetésével. A kutatók hat darab, a Marsról meteoritként a Földbe csapódó vulkanikus kőből vettek mintát, és azt találták, hogy a szétzúzásukkor mindegyik kőzetmintából metán és más gázok szabadultak fel. Blamey szerint az lepte meg őket legjobban, hogy milyen nagy mennyiségű metán tört elő a meteoritokbelsejéből.

A felfedezés nem bizonyítja, hogy a Marson élet van vagy volt valamikor. Azt viszont igen, hogy a felszín alatt lehetnek olyan vulkanikus eredetű metánforrások, amelyekből néhány mikróba már meg tud élni a felszíni életet a ritkás légköre miatt nem támogató bolygón.

Rovatok