Index Vakbarát Hírportál

Mintha kirobbant volna a hegy oldala

2015. június 19., péntek 17:12

A Sinabung vulkán egy indonéziai szigeten található, Szumátra közelében. Az 1600-as évek óta alig mutatta az aktivitás jeleit, de 2010-ben ismét feléledt, és kitört; a váratlanul érkező katasztrófában ketten meghaltak. Az eset miatt a tűzhányó aktivitását folyamatosan nyomon követik; ha közeleg a kitörés, általában ezreket, nem ritkán tízezreket evakuálnak a környékről.

Indonézia a Csendes-óceánnak azon a részén fekszik, amit Tűzgyűrűnek is neveznek, mivel errefelé különösen gyakoriak a földrengések és a vulkánkitörések. Az Indonéziához tartozó 17 ezer szigeten több mint 500 vulkán van, ebből 128 aktív, és 68 számít veszélyesnek. Hogy mit értünk veszély alatt, azt jól mutatja, hogy a Merapi vulkán 2010-es kitörésében 350-en haltak meg.

A Sinabung sem sokkal kevésbé veszélyes. A 2013-as kitöréskor a vulkánból 8000 méter magas hamuoszlop tört ki; a szakértők csak november 23-án kilenc kitörést észleltek. A környéket mérges gáz árasztotta el két kilométeres körzetben, és a lávaömléstől tartó katasztrófavédelem 500 dolgozója öt kilométeres körzetben evakuálta a környéket.

Hogy a Sinabung ismét az aktivitás jeleit mutatja, az enyhe kifejezés arra, hogy leírjuk, ami pénteken történt. A hegy valósággal okádja a hamut; az egyik felvételen úgy látszik, mintha a tűzhányó kirobbantotta volna a hegy oldalát. Ez nem lenne szokatlan – vannak vulkáni képződmények, a kalderák, amiknek a kráterszerű horpadásait a vulkán kirobbanása, majd önmagába roskadása hoz létre –, de most nem ez történt. A hatóságoknak viszont jó okuk van az aggodalomra; az elmúlt napokban a legmagasabb szintre emelték a riadókészültséget.

Rovatok