Index Vakbarát Hírportál

Víznyelőkre hasonlítanak a Titán tavai

2015. június 22., hétfő 15:57

A Titán az egyetlen olyan égitest a Naprendszerben, amelyről biztosan tudjuk, hogy tavak és tengerek is vannak a felszínén, akárcsak a Földön. Most kiderült a Cassini űrszonda adataiból, hogy a Szaturnusz holdja még valamiben hasonlít a bolygónkra: a felszínén lévő üregek pont úgy keletkeztek, mint a földi víznyelők.

Apró különbség, hogy odaát a rendkívül alacsony hőmérséklet miatt nem víz, hanem folyékony szénhidrogének, metán és etán tölti meg ezeket az üregeket.

Az európai űrügynökség, az ESA tudósai azt is kiszámolták, hogy egy körülbelül százméteres lyuk létrejöttéhez 50 millió évnek kell eltelnie. A Titánon 30-szor lassabban megy végbe az eróziós folyamat, mint a Földön, mert hosszabban az évek, és a holdon csak nyáron esik az eső.

A Cassini űrszonda június 16-án a Szaturnusz másik holdját, a jeges Dionét közelítette meg 516 kilométerre, augusztusban megint elrepül mellette, októberben pedig az Enceladus mellett húz el. Végül a Cassini felkészül az utolsó küldetésére, és átúszik a Szaturnusz gyűrűin.

Rovatok