Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes az egészségre a szűk farmer

2015. június 23., kedd 19:07

Egy 35 éves nőt szó szerint ki kellett vágnia az orvosoknak egy nagyon szűk farmerből (a skinny jeans típusból), miután a nő vádlijai többszörösükre dagadtak, írták orvosok egy tudományos lapban.

Az ausztrál nő egy költözködéseken segített, és ezért órákat guggolt a farmberben, miközben fiókokból pakolt ki holmikat. A BBC szerint a nap végére a nő alig érezte a lábfejeit és nehezére esett a járás, majd el is esett és órákat feküdt a padlón, mielőtt segítség érkezett volna.

Az orvosok szerint a nőnek a guggolástól compartment-szindrómája (más néven lábszár rekesz-szindróma) alakult ki a guggolás és a túlságosan szűk farmer kombinációjától. Ez egy rendkívül fájdalmas és veszélyes állapot, amelyet az okoz, hogy az izmok egy zárt kötegében vérzés vagy duzzanat keletkezik. A betegséget először a túl szoros kötésekkel hozták összefüggésbe, így nem meglepő, hogy a nagyon szoros farmer is rontott a nő állapotán.

A nőt négy napig tartották kórházban, ezalatt végig egy intravénásan adott folyadékkel kezelték. A negyedik napon már segítség nélkül is lábra tudott állni. Nem ez az első eset, hogy a nagyon szűk farmerok egészséggyi problémákat okoztak. Orvosok több olyan esetről is beszámoltak, amikor pácienseik zsibbadást és szúrásokat éreztek a lábaikban az alakjukra feszülő farmer miatt.

Mindazonáltal persze nem kell túlságosan aggódni, mert egyrészt a médiába mindig csak ezek a nagyon extrém esetek jelennek, meg, miközben több százezer nő boldogan hordja a szuperszoros farmerét. Arra persze érdemes figyelni, hogy ha nagyon szoros a nadrág, akkor ne maradjunk sokáig ugyanabban a pozícióban, és akkor szinte biztosan nem lesz semmi baj.

Rovatok