Index Vakbarát Hírportál

Egyre gyorsabbak a versenylovak

2015. június 24., szerda 15:10

Egyre gyorsabbakká váltak a versenylovak az utóbbi másfél évszázadban egy angol kutatás szerint, és a tempó még tovább nőhet.

Eddig a szakértők többnyire abból indultak ki, hogy az állatok sebessége stagnál, elérte a maximumot. Az Exeteri Egyetem kutatói azonban közepes és hosszú távok futamgyőzelmeinek adatait elemezve végeztek vizsgálatokat, amelyek alapján a tempó növekedésére találtak bizonyítékot — írja az MTI.

Patrick Sharman és Alastair Wilson evolúcióbiológusok az 1949 és 2012 közötti brit lóversenyek eredményneit vizsgálták, összesen 70 388 állat 616 084 futamidejét elemezték. Az eredmények szembemennek a várakozásokkal, a szakértők ugyanis eddig inkább azt gondolták, hogy stagnál a lovak sebessége, most viszont az derült ki, hogy kétszer is jelentősen nőtt a tempó.

Előbb a 20. század elején volt egy ugrásszerű javulás, majd 1975-től az 1990-es évekig egy újabb. Az első oka, hogy 1897-ben új lovaglási stílust vezettek be, a zsokék hajlított tartásban, rövidebb kengyelben hajtották a lovakat. A hetvenes években a kengyel tovább rövidült, ami ismét javított az időeredményeken. De ez inkább csak a rövid távokon látszik, a közepes és hosszabb távokon a lovak a kutatók szerint eljutottak a természetes határaikig.

Rovatok