Index Vakbarát Hírportál

Soha nem láttuk ilyen szépnek az éjjeli erdőt

2015. június 24., szerda 00:28

Amikor hallottunk arról, hogy az Alcsúti Arborétum szentjánosbogár-néző sétákat szervez, nagyon kíváncsiak lettünk, mert ez egyrészt elég viccesen hangzik, másrészt viszont ha erre tényleg évente több ezren kíváncsiak, akkor valóban valami egész különleges dolog lehet.

És ilyet még tényleg nem láttunk: a szürkület kezdetekor ezernyi apró, repülő lámpa jelent meg, ami egy szűk órán át úgy nézett ki, mintha a szél egy hatalmas, fényes pontokból álló vásznat fújna, ami beborítja az erdőt.

Inkább megmutatjuk az egészet videóban:

Soha nem láttuk még az éjjeli erdőt ilyen szépnek

De mitől olyan érdekes a szentjánosbogár?

A kötelező kör: mire jó, hogy világítanak?

Nyilván arra, amire minden állat a legmenőbb tulajdonságát használja: a szaporodásra.

A fénnyel könnyen megtalálják egymást a szentjánosbogarak, sőt, a különböző fényekkel még egymás különböző fajait is be tudják azonosítani. A kutatók szerint a világítás eredeti funkciója viszont más volt: sok lárva is képes világítani, a fényekkel pedig a szervezetükben lévő mérgező szteroidokra figyelmeztették a ragadozókat.

Aztán úgy néz ki, rájöttek, hogy ennél jobb dolgokat is kihozhatnak a fényükből.

Egyrészt attól, hogy igazán különleges élmény egy ilyen erdőben sétálni. A másik, hogy az UNESCO szerint 2015-öt a Fény Nemzetközi Éve, és ehhez kapcsolódva a Magyar Rovartani Társaság is megszavazta az év rovarának a leghíresebb világító rovart, a szentjánosbogarat. Ez a reflektorfény pedig még egy kicsit fellendítette az arborétum éjszakai sétáit.

Halász Ferenc, a Duna-Ipoly Nemzeti Park kommunikációs referense 2007-ben kezdett el szentjánosbogár-néző sétákat szervezni az arborétumban, amikor rájött, hogy ezeket az esti sétákat lehet, hogy nem csak a gyerekei élveznék, hanem a mindennapi látogatók is. Az első év még nem volt egy kimondott siker, mindössze 35-en vettek jegyet a sétára közel két hét alatt. Aztán ez évről-évre nőni kezdett. Most ott tartanak, hogy egy este több csoportot is indítanak, mert csak a legutóbbi vasárnap estén 2400-an mentek el szentjánosbogár-nézésre.

Ma már több helyen is szerveznek ilyen sétákat, de az Alcsúti Arborétum az egyik legnépszerűbb a látogatók és a szentjánosbogarak körében is. Nekünk sem tudták pontosan megmondani, hogy a rovarok miért szerethetik ezt a helyet, de valószínűleg pont elég magas nekik a páratartalom, hogy az egyik legnagyobb rajzást itt rendezzék. A séták a hét elején véget értek Alcsúton, jövőre újra meghirdetik a programot, de a nemzeti park honlapján még pár sétát el lehet csípni a hét további napjaira.

Update: a nemzeti park jelezte felénk, hogy csak a délelőtt annyi érdeklődő telefonált nekik, hogy több látogatót nem tudnak fogadni a sétára.

Pár nap múlva vége rajzásnak és a sétáknak is, mert véget ér a szentjánosbogarak szaporodása, szóval úgy egy évet kell várnunk erre a látványra.

A segítségért külön köszönet a Magyar Rovartani Társaságnak.

Rovatok