Index Vakbarát Hírportál

Először látjuk a legbizarrabb élőlény arcát

2015. június 25., csütörtök 12:03

Világunk valaha élt egyik legfurcsább élőlényéről közölt képet a Nature. A tudományos magazinban bemutatott Hallucigenia 500 millió évvel ezelőtt élt, tizennégy lábbal és hat csáppal rendelkezett.

Egészen mostanáig csak olyan leletek kerültek elő róla, amelyeknek hiányzott a fejük, de most egy kanadai ásatáson megtalálták a hiányzó testrészt, így végre teljes képet kaphatunk a kinézetéről. Ha egy ilyen lény jönne velünk szembe az erdőben, sikítozva szaladnánk haza, de ez az ősidőkben sem fenyegetett senkit: a Hallucigenia a tengerekben élt, és csupán 2 centiméteres.

Az állat furcsa kinézete a tudósokat is megzavarta, és eleinte összekeverték a csápjait a lábaival – mondta Martin Smith, a Cambridge Egyetem munkatársa, aki részt vett az első teljes lelet vizsgálatában.

Az elektronmikroszkópból nemcsak egy aprócska szempár nézett vissza ránk, hanem egy félkörívben kanyarodó mosoly is. Úgy nézett ki, mintha a lelet vigyorogna ránk – mondta Smith.

A lény szájában egy fogsort találtak, és még egy adag fogat fedeztek fel a torka és a gyomra között. A Hallucinogena valószínűleg az utóbbiak segítségével gyűrte le a falatokat.

Rovatok