Index Vakbarát Hírportál

Algák menthetik meg a táplálékláncot

2015. július 1., szerda 15:50

A tengeri moszatok az eddig véltnél valószínűleg sokkal jobban képesek alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz, ami nagyszerű hírt jelent az óceáni táplálékláncra nézve – derült ki az Edinburgh-i Egyetem szakembereinek friss jelentéséből.

A fitoplankton-szervezetek, köztük a tengeri moszatok az óceáni tápláléklánc nélkülözhetetlen résztvevői, emellett fontos szerepük van a légköri szén-dioxid elnyelésében és a földi élet fenntartásához szükséges oxigén előállításában – írja az MTI.

Annak kiderítésére, hogy az algák miként képesek túlélni a változó természeti környezetben, az Edinburgh-i Egyetem kutatói a 2100-ra, illetve utána várható magas szén-dioxid tartalmú környezetben termesztettek algákat, egy részüket változó, másik részüket stabil szén-dioxid-tartalomnak kitéve.

A kutatók szerint az ingadozó szén-dioxid-szintnek kitett algák jobban tudtak alkalmazkodni a környezetükben bekövetkező további változásokhoz, mint a stabil feltételek közt nevelt társaik. Az eredmények alapján a moszatpopulációk jobban fognak alkalmazkodni a jövőben várható környezeti változásokhoz, mint azt az állandó feltételek közt végzett kísérletek alapján gondolták a szakemberek.

A kutatók ugyanakkor azt is megállapították, hogy a változó szén-dioxid-szintnek kitett algák egyebek közt kisebbek voltak, mint a stabil környezetben nevelt társaik. A jelentés szerint ezek a tényezők hatással lehetnek az óceáni táplálékláncra, és arra, hogy az algák milyen hatékonyan képesek elnyelni a légköri szén-dioxidot és lesüllyedni az óceán mélyébe.

Rovatok