Index Vakbarát Hírportál

4,5 év börtönt kapott a csaló AIDS-kutató

2015. július 2., csütörtök 13:15

Dong Pjou Han, az amerikai Iowa State University volt kutatója letöltendő börtönbüntetést kapott, amiért meghamisította HIV vakcinával kapcsolatos kutatásait. Szerinte az egész egy balesettel kezdődött, de több millió dolláros kutatási csalás lett a vége.

Az 57 éves férfi mostantól azon kevés tudós közé tartozik, akik nemcsak kegyvesztettek lettek, de börtönbüntetést is kaptak tettükért. Az amerikai bíróság több mint négy és fél év börtönre ítélte a volt kutatót, és vissza kell fizetnie azt a 7,2 millió dolláros ösztöndíjat is, amit csapata kapott a kormánytól hamisított adataira hivatkozva.

Elég ritka, hogy a bíróságok is elítélnek valakit hamisított tanulmányok miatt, a kutatók legtöbbször az állásukat sem vesztik el. 2006-ban egy kutató beismerte, hogy meghamisította a tanulmányát, ő egy évet kapott – ez volt az első ilyen eset az USA-ban.

A koreai kutató még 2013-ban, szégyenben vonult vissza az iowai egyetemről, a megfelelő amerikai hivatal (U.S. Office of Research Integrity ) hároméves eltiltással büntette, nem publikálhatott állami pénzen, az egyetem pedig visszafizet 500 ezer dollárt, amit a nemzeti kutatási alaptól kaptak Han fizetésére.

Végül egy szenátor figyelt fel az esetre, és az ügyészség jelentette fel.

Csak azért, mert valakinek PhD-ja van, és benne van a tudományos életben, nem kell máshogy kezelni, mint másokat, akik bűnt követnek el

– nyilatkozta a CNN-nek Nicholas Kleinfeldt ügyvéd.

A kutató hazugságai még 2008-ban kezdődtek, amikor egy HIV vakcinán dolgozott. Az eredmények alapján a nyulak, akiket beoltottak a FP41-es nevű vakcinával, antitesteket termeltek, ami kimutatható volt a vérből – ez alapján a vakcina hatásos lehetett a HIV ellen.

A nyúlvér viszont emberi antitestekkel szennyeződött, a hibát viszont állítólag túl későn vette észre, és nem szólt a kísérletet akkor vezető kollégájának sem. Inkább meghamisította a későbbi mintákat is, így mindenki azt hitte, áttörés jön az AIDS gyógyításában.

Évekig hamisította a mintákat, 2013 elején azonban egy harvardi csoport, akik megpróbálták megismételni a kísérleteket, valami furcsát vettek észre a megkapott nyúlvérben: emberi antitesteket. Azonnal nyomozás indult, Han pedig elismerte, hogy meghamisította az eredményeket, „de nem akart bántani senkit”.

Ügyvédje felfüggesztettet akart, de a bírók letöltendő börtön mellett döntöttek.

Rovatok