Index Vakbarát Hírportál

Krízishelyzet van az óceánokban

2015. július 3., péntek 09:24

Túl enyhe a világ kormányai által elfogadott klímaváltozási cél, ami a globális átlaghőmérséklet 2 Celsius-fokos emelkedésénél húzta meg a határt, mert ha ez teljesül, akkor is helyrehozhatatlanul megsérül a tengeri élővilág.

Az óceánok felmelegednek, oxigén veszítenek és egyre savasabbak lesznek - figyelmeztetett huszonkét vezető tengerkutató a Science tudományos lap hasábjain. Szerintük a politikusok nem fordítanak elég figyelmet a klímaváltozás óceánokra gyakorolt hatására, pedig a vizsgálatok azt mutatják:

a fosszilis üzemanyagok elégetéséből származó szén-dioxid sokkal gyorsabban változtatja meg a tengerek kémiáját, mint bármi ami a legutóbbi nagy kihalás óta történt.

Az emberiség által 1750 óta előállított szén-dioxid 30 százalékát az óceánok vették fel, és ez savasabbá tette a vizet. A vizek nyelték el az ipar által megtermelt extra hőmennyiség 90 százalékát, ez pedig az óceán oxigénmegtartó képességére volt rossz hatással.

A kísérletek azt mutatják, hogy sok faj kibírja a savasodást, az oxigénhiányt vagy a melegedést, de mindezt egyszerre nem.

Az óceánok élelemmel, energiával, ásványokkal és gyógyszerekkel látnak el minket, szabályozzák a klímát és az időjárást, és nem utolsó sorban a légköri oxigén felét állítják elő. Arra kérjük a politikusokat, hogy ismerjék fel a drámai változások következményeit, és a nemzetközi párbeszédben jobban hangsúlyozzák ki az óceánok szerepét – írja Carol Turley, a tanulmány egyik szerzője.

Jean-Pierre Gattuso, a tanulmány vezető szerzője úgy látja, hogy a klímatárgyalásokon eddig alig volt szó az óceánokról.

A szén-dioxid-kibocsátás azonnali és jelentős csökkentése szükséges, hogy megelőzzük a visszafordíthatatlan hatásokat – írják a tudósok. A károsultak közt lesznek a halászok, a turizmus, és a tengerpartokon élők egészsége.

Rovatok