Index Vakbarát Hírportál

Nyugi, nincsenek gyújtogató medvék

2015. július 6., hétfő 14:51

Ha azt mondod, hogy tízből kilenc erdőtüzet az ember okoz, nekem ebből az jön le, hogy van egy medve, aki tudja használni a gyufát.

(Internetes humor)

Az erdőtüzek 99 százalékát az emberi gondatlanság okozza – mondta Nagy Dániel, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) erdészeti igazgatóhelyettese az M1-en.

Nyilván kíváncsi, hogy vajon mi idézheti elő a maradék 1 százalék erdőtüzet. Érthető, elvégre az emberré válás fontos lépése volt a tűz fölötti uralom megszerzése, és ha van még egy faj rajtunk kívül, aki tudja, hogy kell tüzet gyújtani, az evolúcióbiológiailag is jelentős fejlemény. De tényleg, képzeljenek el egy gyújtogató medvét, mondjuk ezt a leborotvált példányt, aminek már a tekintetéből is az sugárzik, hogy tüzed van-e, köcsög, mert ha nincs, akkor adok. Hát nem az ilyen sztorikból lesz az új Micimackó.

A valóság persze jóval kiábrándítóbb:

az erdőtüzek 1 százalékát villámcsapás okozza,

vagyis a medvéknek épp úgy a természet kegyére kell hagyatkozniuk, mint az ősembereknek.  A medve viszont nem tud kibelezett szarvast sütögetni, és az idomtalan mancsával sose bírna rendes festményeket készíteni az Altamira-barlang falára, szóval nem kell aggódni, hogy ránk vernek egy kört az evolúcióban. Az ormótlan lábukkal amúgy se tudnának meggyújtani még egy lángszórót se, nemhogy egy kis pöcs gyufát, de ettől ne bízzuk el magunkat, mert pofozkodni még tudnak, és egy agyonvert pirotechnikus se fog jobban bánni a gyufával, mint egy medve.

Magyarországon évente átlagosan 25 ezer hektár erdő, illetve szabad területi növényzet ég le, szárazabb években akár a kétszerese is. A tüzet többnyire az autókból kihajigált cigarettacsikkek és más izzó tárgyak okozzák, illetve a túl nagyra rakott tábortüzek – mondta Nagy, érzékeltetve, hogy még az embernek sincs totális kontrollja a tűz fölött. Épp ezért a július 3-tól elrendelt tűzgyújtási tilalommal próbálják kivédeni a hasonló eseteket: a kijelölt tűzrakó helyeken és az az erdők 200 méteres körzetében sem szabad tüzet gyújtani.

Az MTI azt írja, hogy aki megszegi a tűzgyújtási tilalmat, 20 000 forint büntetést is kaphat, de ha ebből erdőtűz lesz, az már az erdővédelmi bírság kategóriájába tartozik, 100 000 forintos beugróval. Más tűzvédelmi bírságokkal együtt a gyújtogatók akár milliós nagyságrendű összeget is fizethetnek. Szóval nem jó a tűzzel játszani; aki nem hülyébb egy medvénél, beláthatja.

Rovatok