Index Vakbarát Hírportál

Kezdődik az első víz alatti cápaszámlálás

2015. július 8., szerda 15:55

A cápák egyedszámát, egészségét és az őket fenyegető veszélyeket kutatja a Global FinPrint projekt, ami csalival ellátott videokamerákkal, a világ 400 pontján készít víz alatti felvételeket 2018-ig – írja az MTI.

Évente akár százmillió cápát is elpusztítanak világszerte, így a faj számos populációja veszélyeztetettnek számít.

„Tudjuk, hogy bajban vannak a cápák, csak azt nem, hogy mekkora a baj. A cápauszony iránti növekvő kereslet miatt az egyedszám csökkenőben van. A kutatás alapján ötleteket adhatunk a hatóságoknak ahhoz, hogyan védhetik meg ezeket az állatokat. Azt szeretnék megtudni, melyek azok a helyek, ahol háborítatlanul élnek a cápák, illetve hogyan lehetne megóvni ezeket a helyeket” – mondta Mark Meekan, a kutatásban részt vevő Ausztrál Tengertudományi Intézet munkatársa.

Sokan nem tudják, hogy az embernek szüksége van a cápára, mert a ragadozó kulcsszerepet játszik a táplálékláncban, fenntartja a természetes ökológiai egyensúlyt azzal, hogy felfalja a teknőst és a tengeri tehenet, melyek e nélkül elszaporodnának és elpusztítanák a tengeri füvet, ami számos hal- és rákfaj élőhelye és óvodája, ezeket pedig az ember szívesen fogyasztja” – mondta Mike Heithaus, a Floridai Nemzeti Egyetem kutatója.

Laura Colton akvarista szerint a kutatás adatai segítenek megmenteni a kihalás fenyegette cápafajokat: ha felvételek támasztják alá a veszélyt, könnyebb megértetni a védelem fontosságát. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint a cápa- és rájafajok feléről nincs elegendő adat az állomány felbecsüléséhez. 

A legutóbbi ausztráliai cápatámadások után vita alakult ki azok között, akik a korlátozni akarják az állatok számát és azok között, akik szerint békén kell hagyni őket ott, ahol élnek. A kutatók az emberekben a cápákról alkotott képen is szeretnének változtatni; meg szeretnék értetni a közvéleménnyel, milyen fontosak ezek a ragadozók a vízi élővilág számára.

A cápa-népszámlálást 4 millió dollárral támogatja a Microsoft-társalapító Paul G. Allen családi alapítványa.

Rovatok