Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták Kubiláj egyik hajójának roncsát

2015. július 8., szerda 15:22

Az 1215 és 1294 között élt mongol nagykán, Kubiláj elpusztult armadájának újabb hajóját fedezték fel japán régészek Takasima-sziget közelében – írja az MTI.

Dzsingisz kán unokája, a Mongol Birodalom akkori vezetője a XIII. században kétszer, 1274-ben és 1281-ben indított inváziós támadást Japán ellen, de mindkét vállalkozás kudarcba fulladt. A mongolok több mint 4000 hajót indítottak útnak, hogy meghódítsák az országot, de az armadát mindkétszer elpusztította a tájfun. Nem véletlen, hogy a japánok ezt kamikáze, azaz isteni szél néven emlegették: az időjárás mentette meg Japánt a megszállástól.

Japán búvárrégészek 2011-ben fedezték fel az első hajóroncsot a tengerfenéken, Kjúsú szigete közelében. Négy évvel később, a lelőhelytől 1,7 kilométerre, a Takasima-sziget déli partvidékénél találták meg a második hajó maradványait.

A roncs 12 méter hosszú és 3 méter széles, de a feltételezések szerint eredetileg a hajó hossza elérhette a 20 métert, szélessége pedig a 7 métert. A szakértők szerint a hajó az öbölben próbált menedéket keresni a vihar elől, ahol aztán elsüllyedt.

A lelet jelentőségét taglaló japán régészek szerint a roncs tanulmányozásával megismerhetik, milyen anyagokat és milyen eljárásokat használtak 730 éve a mongol hajóépítők.

Rovatok