Index Vakbarát Hírportál

Rekordárat fizettek a híres Göring-táviratért

2015. július 8., szerda 11:52

Húszezer dollárra számítottak, de 54 675-öt kaptak; ennyit fizettek egy amerikai árverésen a híres Göring-táviratért – írja az MTI. Ez volt a náci Németország utolsó napjainak egyik legfontosabb dokumentuma, amely Adolf Hitler és talán legközelebbi bizalmasa, Hermann Göring szakításához vezetett.

A megsárgult, de egy szakadástól eltekintve jó állapotban fennmaradt iratot – amelyen jól látható a „Geheim!” (Titkos!) piros bélyegző – egy névtelenséget kérő amerikai licitáló vásárolta meg. A távirat Martin Bormann, Hitler titkárának példánya volt, és egy amerikai tiszt vitte magával szuvenírként 1945-ben a Führer berlini bunkeréből.

A tiszt fia később a sürgönyt a németül is értő történelemprofesszorának ajándékozta, aki rövid szakvéleményt fűzött hozzá; mint írta, a távirat több száz dollárt is érhet.

Hitler mindig is helyetteseként tekintett Göringre, és ezt rendeletekben is kifejezésre juttatta. Amikor Göring Bajorországban megtudta, hogy a Berlinbe szorult Hitler véglegesen át akarja neki adni a hatalmat, 1945. április 23-án sürgönyözött neki. A táviratban azt kérdezte, átveheti-e Németország fölött az irányítást.

Amennyiben 22 óráig nem érkezik válasz, feltételezem, hogy megfosztották önt cselekvési szabadságától.

– írta Göring, megjegyezve, hogy ezután önállóan fog cselekedni a nép és az ország javáért. Ez végül Hitler és Göring szakításához vezetett, mert Berlinben Martin Bormann és Joseph Goebbels propagandaminiszter bebeszélték Hitlernek, hogy Göring puccsra készül ellene.

Rovatok