Index Vakbarát Hírportál

Ritka ötös csillagrendszert találtak

2015. július 8., szerda 21:28

Nagyon ritka ötös csillagrendszert fedeztek fel brit csillagászok. A rendszer két kettőscsillagből áll, ezek egyikéhez lazábban kapcsolódik egy további csillag is. Ez az első ilyen szerkezetű csillagrendszer, amelyet ismerünk.

A 250 fényévnyire található rendszer az Ursa Major nevű csillagkép része. A kettőscsillagok közül az egyik csillagai olyan közel keringenek egymástól, hogy a külső atmoszférájuk közös. A másik pár csillagai távolabbiak, három millió kilométer a távolság közöttük. A két kettőscsillag egymástól 21 milliárd kilométerre kering.

A rendszert a SuperWASP nevű projekt keretében fedezték fel a kutatók. A projekt viszonylag alacsony felbontású kamerákat használ, ezekkel viszont néhány percenként készít felvételeket a kanári-szigeteki és dél-afrikai bázisokról. A képek alapján az egyes csillagok fényerejéből az évek során fénygörbéket állítanak össze, amelyek a csillagok haladását jelzik. Amikor a csillagok egymás előtt haladnak el, a fénygörbe hirtelen esést mutat.

Markus Lohr, a csillagrendszert bemutató tanulmány egyik szerzője szerint olyan egzotikus rendszerről van szó, hogy ha bolygók is keringenek a csillagok körül, az egyszerre akár öt látható nap miatt

a lakóik olyan égre nézhetnének fel, amely a Csillagok háborúja készítőit is megszégyenítené.

Lohr szerint a csillagok elhelyezkedése arra utal, hogy mindannyian ugyanabból a protosztelláris akkréciós korongból alakultak ki.

Rovatok