Index Vakbarát Hírportál

Végre! Történelmi bejelentést tett a NASA

2015. július 10., péntek 01:27 | aznap frissítve

Történelmi bejelentést tett a NASA: megnevezték azt a négy űrhajóst, akiket a Boeinggel és SpaceX-szel közösen fognak egy új fejlesztésű űrhajóval felvinni a Nemzetközi Űrállomásra. Ha ezek a küldetések már orosz segítség nélkül is mennek majd, idővel pedig akár a Mars-expedíció is sorra kerülhet.

Bár az amerikai állami űrügynökség már évek óta szorosan együttműködik a Space Exploration Technologies nevű, magánkézben lévő, amerikai űrkutatási vállalattal, eddig csak teherűrhajókat küldtek a közös missziók alatt a Nemzetközi Űrállomásra. A NASA és a Space X vezetősége azonban már évek óta azt tervezi, hogy az amerikai űrsiklók aktív szolgálatból való kivonása után is tudjanak asztronautákat küldeni a Nemzetközi Űrállomásra, és azon túlra. Robert Behnken, Eric Boe, Douglas Hurley és Sunita Williams lesznek az első csapat.

A NASA és a SpaceX annak ellenére optimista, hogy épp a napokban robbant szét pár perccel a kilövés után a SpaceX Falcon 9 rakétája, ami a Dragon teherszállító űrhajóval a Nemzetközi Űrállomásra szállított volna rakományt.

Ők lesznek az elsők, akiket nem az állami űrügynökség visz ki az űrbe

A NASA, a Boeing és a Space X tervei szerint a közeljövőben tökéletesíteni fogják a Falcon 9 hordozórakétákat és hamarosan elkészül a Boeing CST-100 űrkapszula is. A három cég első közös űrhajókilövését 2017-re jelentették be.

Rovatok