Index Vakbarát Hírportál

Mélytengeri vulkánokat fedeztek fel Sydney partjainál

2015. július 13., hétfő 10:30

Ötvenmillió évesre becsült, mára kialudt mélytengeri vulkánokat fedeztek fel a kutatók nagyjából 250 kilométerre Sydney partjaitól – írja az MTI. A 4900 méteres mélységben elterülő tűzhányókra homárlárvák keltetőhelyei után kutatva bukkant rá a tengerfeneket automatikusan feltérképező Investigator nevű kutatóhajó.

Az ausztrál Új-Dél-Walesi Egyetem tengerbiológusaként dolgozó Iain Suthers, a kutatás vezető szakembere szerint négy kalderát találtak. Ezek kráterhez hasonló horpadások, amelyeket a vulkán kitörése és összeroskadása alakít ki. A kalderacsoport hossza húsz, szélessége hat kilométer. A legnagyobb kaldera átmérője másfél kilométer és 700 méterrel magasodik a tengerfenék fölé. A kutatók 50 millió évesre becsülik a kialudt vulkánokat. 

Ezek a vulkánok elmesélik nekünk a földtörténetnek azt a részét, amelyben Új-Zéland és Ausztrália elvált egymástól nagyjából 40-80 millió évvel ezelőtt, és segíteni fogják a szakembereket a földkéreg titkainak feltárásában

– mondta el Richard Arculus, az Ausztrál Nemzeti Egyetem vulkanikus kőzetekre specializálódott szakembere.

Az ausztrál tudományos közösség Southern Surveyor nevű korábbi kutatóhajója mindössze háromezer méterig tudta feltérképezni a tenger mélyét, felderítetlenül hagyva a kontinenst övező óceán jelentős részét. Az Investigatornek köszönhetően azonban a kutatók most először közvetlenül reagálhatnak az óceánban bekövetkező változásokra.

Rovatok