Index Vakbarát Hírportál

Működő, dobogó szívet építettek őssejtekből

2015. július 15., szerda 12:43

A kaliforniai Berkeley egyetem kutatóinak sikerült működőképes, dobogó szívet építeniük őssejtekből. A mesterséges szerv csak fél milliméter átmérőjű, szabad szemmel nem is lehet látni, ahogy ver, ezért megmutatjuk mikroszkóp alatt:

Ráadásul nem is köldökzsinórból származó sejteket használtak a tudósok, hanem közönséges bőrsejteket, amiket aztán visszaalakítottak univerzális, bármilyen sejttípussá fejlődni képes őssejt formába.

Minden önmagában még nem lenne tudományos áttörés, működő szervet már többször sikerült létrehozni tudósoknak őssejtből, de eddig minden alkalommal valamilyen, már meglevő alapra, vázra építették fel azokat. A Berkeley laborjában azonban szó szerint a nulláról indulva sikerült az apró szívet létrehozni. A kutatócsoport a petricsészében kémiai anyagokkal jelölt ki az őssejteknek zónákat, amerre osztódhatnak. Az így megrajzolt térkép nyomán változtak az őssejtek izomsejtté, kötőszövetté, mindig azzá, amire éppen szükség volt. A kutatók azt mondják, gyakorlatilag sikerült szimulálniuk azt a környezetet, amiben az embrió szíve és más szervei létrejönnek.

A tudósok egyelőre nem tervezik, hogy valódi méretű, működőképes szívet építsenek (bár a végső céljuk nyilván ez), egyelőre a miniatűr darabokon tesztelnek különféle vegyületeket. Azt remélik, ezzel kiderülhet, hogy milyen gyógyszerek, vagy az anya szervezetébe jutó anyagok felelősek a magzat fejlődési rendellenességeiért.

Rovatok