Index Vakbarát Hírportál

A maki a herék királya

2015. július 16., csütörtök 13:26

A madagaszkári Mirza zaza nevű makifajt egészen frissen, 2005-ben fedezték fel. Az északi óriás egérmaki néven is ismert állat ezen kívül most már arról is nevezetes lehet, hogy testsúly-here arányban az összes többi főemlőst veri. A kutatást vezető Christoph Schwitzer érzékletes hasonlata szerint a maki golyói olyan nagyok, hogy ha az állat embernagyságú lenne, azok arányosan grapefruitméretűek lennének.

A mindössze 300 grammosra megnövő kis állat csak éjszaka aktív, ami megnehezíti a megfigyelését. Eva Johanna Rode-Margonónak mégis sikerült befognia tizenkét példányt a madagaszkári Sahamalaza Nemzeti Parkban. Ha már így alakult, többek között a heréiket is megmérte.

A főemlősök heremérete attól is függ, milyen párzási stratégiát folytatnak. A monogám állatok, mint a gorilla, a testükhöz képest kisebb herékkel rendelkeznek, mint az egyetlen párra nem korlátozott poligám állatok. Ez utóbbiaknak több spermára van szükségük, hogy versenyképesek legyenek, amihez nagyobb here is kell. Az északi óriás egérmaki heréi ezért átlagosan 15,48 köbcentisnek bizonyultak, ami az átlagos makihere nyolcszorosa. Ugyanez a szám az átlagos felnőtt férfiak esetében egyébként 18 köbcenti. 

Bár az impresszív hereméretével ez a makifaj nyeri a főemlős kategóriát, az összes állatot tekintve még az ő golyói is eltörpülnek az abszolút rekorder  púpos hátú rétiszöcskéi mellett, amelyek az állat testének 14 százalékát teszik ki.

Rovatok