Index Vakbarát Hírportál

A plankton a legjobb légkondicionáló

2015. július 20., hétfő 15:02

Az óceánkban élő apró planktonok segítik a felhőképződést, amivel visszaverik a napfényt az űrbe, és lehűtik a bolygónkat. Ez az információ még jól jöhet a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

A Washington Egyetem és az Északnyugati Nemzeti Laboratórium kutatói azt tapasztalták, hogy ezek az úszó mikroorganizmusok gázokat és szerves anyagokat bocsátanak ki, amelyek ragyogóbb felhők képződését eredményezik, és ezzel növelni tudják a visszavert napfénymennyiséget.

A tudósok a Déli-óceánt vették célba, mert olyan helyet kellett keresni, ami távol van az emberi civilizáció szennyezéseitől, és ahol viszonylag ép a tengeri ökoszisztéma. A felhők képződését a NASA műholdfelvételein követték nyomon.

Az eredmények azt sugallják, hogy éves átlagban négyzetméterenként extra 4 wattnyi napenergiát vernek vissza ezek a fényesebb felhők. Daniel McCoy, a tanulmány társszerzője az mondta, hogy a nyári planktonvirágzáskor nagyjából kétszer nagyobb a felhőcseppek koncentrációja, mint amekkora egy biológiailag halott óceán fölött lenne.

Rovatok