Index Vakbarát Hírportál

Lefejtik a legfájdalmasabb hangyamérget

2015. július 20., hétfő 11:36

Nagy, hihetetlenül agresszív és minden fajtársánál mérgezőbb a 24 órás hangya (Paraponera clavata), de ez sem tántorította el Dr. Corrie Moreau kutatónőt, a chicagói természettudományi múzeum munkatársát, hogy egy kémcsőbe lefejtse az állat méreganyagát.

A tudósok szeretnék kideríteni, hogy mi teszi ilyen fájdalmassá a hangya csípését, és abban reménykednek, hogy a toxinnak valamilyen gyógyászati hasznát is veszik majd. Hogy vizsgálni tudják az anyagot, ahhoz először be kell gyűjteni belőle egy keveset.

A 24 órás hangya angol neve - bullet ant, azaz lövedékhangya - sokkal jobban kifejezi, hogy milyen fájdalomról van szó. Egyébként Latin-Amerikában honos, ott kapta a 24 órás nevet is, ami arra utal, hogy egy egész nap kell ahhoz, hogy teljesen elmúljon a fájdalom a csípés után.

Pontosan olyan, mint amikor fegyverrel meglőnek 

- állítja a rovarkutató Justin Schmidt, akit már 150 különböző élőlény csípett meg. Szerinte ez a legnagyobb fájdalom, ami az embert érheti.

A fájdalom az egész testet átjárja. Elkezdesz rázkódni, izzadni, megemelkedik a pulusod, és ha több is megcsípett, akkor elveszted az eszméletedet. A csípés annyira erős, hogy 3-4 órán át semmi mást nem észlelsz, csak a fájdalmat.

 - írta le az élményt valamivel részletesebben Steven Backshall Az Infinite Monkey Cage című podcastban.

Ilyen élmény:

Rovatok