Index Vakbarát Hírportál

Ezért nem hat a szúnyogra az illatos riasztó

2015. július 20., hétfő 16:39

Több érzékszervüket is bevetik a szúnyogok, hogy megtaláljanak és szétcsípjenek minket - állapította meg egy új tanulmány. Ez az oka annak, hogy az illatos szúnyogriasztók csak ideiglenesen tartják távol tőlünk a vérszívókat, és nincs hatásos ellenszerük. 

Amikor a nőstény szúnyog vérre szomjazik,

akkor nemcsak a szagunk, hanem a látványunk és a hőkibocsátásunk alapján is azonosítani tud minket.

Nagyon sok rovart, így a szúnyogot is a szén-dioxid szaga vonzza, amit az emberek és az állatok kilélegeznek. Ha ebben az érzékelésben megzavarják, még akkor is van két másik módszere. A California Institute of Technology kutatói azt a kérdést vizsgálták, hogy miként döntik el a szúnyogok, hogy melyik érzékszervükre hagyatkozzanak.

A laboratórium szélcsatornájában kiéheztetett nőstény szúnyogokat eresztettek szabadon, és kontrollált körülmények között próbáltak hatni a különböző érzékszerveikre.

Az egyik kísérletben magas szén-dioxid koncentrációt teremtettek a csatornában, míg egy másik kontrollkísérletben alacsonyabb szén-dioxid szintet állítottak be. Mindkét esetben 20 szúnyogot eresztettek szabadon, és közben 3D kamerákkal követték, hogy merre haladnak. A megfigyeléseik alapján felállítottak egy modellt arról, hogy a különböző távolságokban miként azonosítják áldozatukat. 

Röviden összefoglalva: ha a szúnyog már ott kering az ágyunk fölött, akkor megszívtuk. És ők is, de az csak nekünk fog fájni. 

A nőstény szúnyogok kifinomult módszerrel vadásznak, és csak akkor kezdik használni a szemeiket, amikor már szagot fogtak. Ezzel biztosítják azt, hogy nem vesztegetik az idejüket fölöslegesen hamis célpontokra - mondta Michael Dickinson, a tanulmány vezető szerzője.

Bízzunk benne, hogy az új ismeretek alapján olyan szúnyogriasztók és csapdák készülnek, amelyek tényleg képesek távol tartani a szúnyogokat - a most kaphatókkl nem ez a tapasztalatunk.

Rovatok