Index Vakbarát Hírportál

Nem volt még a mostanihoz hasonlóan forró június a Földön

2015. július 20., hétfő 21:04

Legalábbis amióta mérik az ilyesmit. Az amerikai Országos Környezeti Információs Központ (NCEI) szerint a tavalyi június átlaghőmérsékletét döntötte meg az idei érték, de ez még semmi: 136 éve nem volt annyira meleg időszak, mint ami tavaly július óta tart.

Ezt az Egyesült Államokban székelő Országos Környezeti Információs Központ, a világ egyik legnagyobb időjárás-archívuma mondja. 1880-ra visszamenőleg gyűjtik és használják fel az adatokat, és most egy összefoglalót is kiadtak 2015 eddig eltelt időszakáról, kiemelve az idei nyarat.



Ez azért is érdekes, mert a tavalyi júniusról pont ugyanezeket olvashattuk, a mostani rekorddöntésig az tartotta a csúcsot.

Az idei június hőmérsékleti átlaga 0,88 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. század összes júniusának 15,5 fokos átlagához képest, ha a szárazföldek és a vizek hőmérsékletét egyben nézzük. Tavaly ez csak 0,22 fokkal volt magasabb a 20. századi átlagnál. Csak a szárazföldet nézve most júniusban 1,26 fokkal volt magasabb a 13,3-as átlag, az óceánok felszínét nézve pedig 0,74 fokkal a 16,4-es átlag. 

Június egyébként nem az egyetlen hónap volt idén, ami megdöntötte a korábbi melegrekordot: február, március és május is rekordot hozott, és a többi hónap sem maradt le nagyon. Az idei január minden idők második, az április pedig minden idők harmadik legmelegebbike volt.

Az idei nyárból még van egy hónap, de ha folytatódik a tendencia, akkor ez lehet minden idők legforróbbika. Szintén nem egy régi rekord dőlne meg ezzel, hiszen az eddigi csúcstartó a tavalyi volt, amit szakértők az akkor rekordmagas globális tengerfelszín-hőmérsékletnek tulajdonítottak. Ha csak Magyarországot nézzük, akkor eddig szintén tavaly izzadtunk a leginkább. 

Ami viszont már biztos és szintén elég hajmeresztő, hogy a tavaly júliustól idén júniusig tartó időszak az elmúlt 136 év legmelegebbike volt.

A felmelegedés természetesen a sarkvidékeket sem kíméli, pedig ezek már amúgy sincsenek túl jó állapotban. Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) tavaly kiadott tanulmánya szerint az északi kétszeres tempóban melegedik, és ez a tendencia nem fog változni, ha nem teszünk valamit.

 A teljes jelentést az alábbi oldalon böngészheti végig.

Rovatok