Index Vakbarát Hírportál

Szemgolyót találtak egy egysejtűben

2015. július 21., kedd 12:04

Szemgolyónkat több millió különleges sejt alkotja, ezt a bonyolult struktúrát azonban végtelenül egyszerű egysejtű lények is meg tudják alkotni. Tudósok találtak egy planktont, aminek van egy retinára, lencsére, íriszre és szaruhártyára, azaz így együtt egy szemgolyóra emlékeztető része.  

A warnowiid nevű lény szemszerű szerve apró, sejtszint alatti összetevőkből áll, és a plankton nem egyedül dolgozott a fejlesztésen. Az egyik komponenst egy vörösalgától lopta. A lencse által fókuszált fény egy fotoszintézissel foglalkozó struktúrát vesz célba. Ebben a részben sok algától származó DNS-t találtak, ezért a kutatók arra gyanakszanak, hogy az evólúció során a warnowiid felhasználta egy alga fotoszintetizáló berendezését, majd amikor áttért a ragadozó életmódra, ezt a szervet fényérzékelőként kezdte használni. 

Természetesen az egysejtű teljesen máshogyan látja a világot, mint mi - mondta Greg Gavelis, a British Columbia Egyetem munkatársa, aki a Nature című tudományos lapban számolt be a felfedezéséről.

A munka meglehetősen nehéz volt, mert a parányi tengeri élőlény nagyon kis számban fordul elő Japán és Kanada partjainál. Több mint egy évszázaddal ezelőtt felfedezték, de nem tudták alaposan megvizsgálni, mert ha kiveszik a tengervízből, nagyon gyorsan alatt szétbomlik.  Gavelis egy éven át nézegette a vízmintákat, és amikor talált végre egyet, rögtön beleöntötte műanyagba, hogy meg tudja nézni elektronmikroszkóp alatt. 

 

Rovatok