Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a világ első bionikus szemimplantátuma

2015. július 22., szerda 21:57

Manchesteri orovosok segítségével valósult meg az első bionikus szemimplantátum felhelyezése, írja a BBC. Az eszköz egy 80 éves, Ray Flynn nevű férfi látását szolgálja, akinél időskori szemfenéki meszesedés (orvosi kifejezéssel: makuladegeneráció) okozta a centrális látás teljes elvesztését.

Az idős férfi egy olyan retinaimplantátumot kapott, amely egy különleges szemüvegbe épített minikamera képét fogadja, amit előbb elektromos impulzusokká alakít, majd vezeték nélkül továbbít a retinával összekötetésben álló elektródák felé. A férfi azt mondja, nagyon boldog, és el van ragadtatva az eredménytől, és alig várja, hogy újra kertészkedhessen és vásárolhasson.

Az Argus II nevű implantátumot egy amerikai cég, a Second Sight készítette, az időskori szemfenéki meszesedés pedig félmillió embert érint valamilyen formában az Egyesült Királyságban. A férfi elmesélte, hogy bár a perifériás látása megmaradt, a centrális látását elvesztette, így hiába volt lelkes kertész, többé nem tudta megkülönböztetni a gyomokat a virágoktól, és hiába ült közel a tévéhez, többé már nem tudta nyomon követni mi történik épp kedvenc csapatával, a Manchester Uniteddel.

Az operáció egyébként négy órán át tartott, és Paulo Stanga, neves szemorvos vezetésével zajlott, aki szerint igen figyelemre méltó eredményeket értek el.

Azt hiszem, ez egy új korszak kezdetét jelentheti a látássérültek életében

– mondta.

Rovatok