Index Vakbarát Hírportál

Lábbal iszik a tüskés békagyík

2015. július 23., csütörtök 12:47

A tudósokat annyira lenyűgözte a texasi tüskés békagyík vízgyűjtő módszere, hogy lemásolták a bőrét, és elkészítették műanyagból. A száraz területeket kedvelő faj akár a talpa alatti homokból is fel tudja szippantani a vizet, ami a bőrében lévő csöveken át jut el a szájába. Ezt a gyíkot (Phrynosoma cornutum) onnan is ismerjük, hogy a szeméből vért tud spriccelni, hogy elijessze a támadóit.

Az élőlény által inspirált folyadékszállító struktúrát a kutatók szerint lepárlókban, hőcserélő rendszerekben és orvosi eszközökben tudják majd felhasználni. Már annak a lehetőségét is vizsgálják, hogy miként tudnak vele kenőanyagot vinni zárt helyekre.

A tüskés békagyík bőrében lévő csőhálózat azért különleges, mert a passzív vízszállítás az egyik irányban gyorsabban működik, mint bármilyen más irányban

- magyarázta Philipp Comanns, az Aacheni Egyetem PhD-s hallgatója, aki részt vett a fejlesztésben. „Teljesen mindegy, hogy hol éri víz az állat bőrét, a hátán vagy a farkán, a folyadék mindig a lehető leggyorsabban eljut a gyík szájához.”

A vízszállítás irányát az határozza meg, hogy a kapillárisok a faroknál szélesebbek, mint a szájnál. A csatornáknak konkáv a profilja, ami erősíti a kapilláris hatást. A tudósok ezeket a tulajdonságokat valósították meg a saját eszközükben is.

Rovatok