Index Vakbarát Hírportál

Megszenvedi a régészet a globális klímaváltozást

2015. július 23., csütörtök 13:34

Meglepő helyről kaphat támogatást a klímaváltozás ellen küzdő tudósok közössége: most már a régészek is beállhatnak verni a tamtamot, hogy nem lesz ez így jó.

A fosszilis üzemanyagok elégetésével légkörbe pumpált szén-dioxid annyira be fogja teríteni a bolygót, hogy radiokarbonos vizsgálattal nehéz lesz majd különbséget tenni a modern tárgyak és a több száz éves történelmi ereklyék között. Az Imperial College London munkatársa, Heather Graven szerint 20-30 éven belül bekövetkezik a régészek rémálma.

A kutatónő és munkatársa, Ingeborg Levin vizsgálatai kimutatták, hogy a fosszilis üzemanyagokból eredő kibocsátás már nagyobb mértékben megváltoztatja a radiokarbon arányát a légköri szén-dioxidban, mint a nukleáris fegyvetekkel elvégzett kísérletek.

Ha fosszilis kibocsátás gyorsan növekszik, akkor 2050-re a annyival fog csökkenni a radiokarbon aránya a légköri szén-dioxidban, ami egyenértékű nagyjából 1000 évnyi radioaktív bomlás hatásával. Ha kibocsátást gyorsan csökkentik, a radiokarbon aránya csak körülbelül 100 év radioaktív bomlásnak felel majd meg - mondják a kutatók.

Rovatok