Index Vakbarát Hírportál

Légköri jelenség lehet a titokzatos folt a Ceresen

2015. július 27., hétfő 15:52

A Ceres nevű törpebolygó rejtélyes világos foltjai jó pár hónapja izgalomban tartják a tudósokat. A nyomozás most új fordulatot vett: az Occator kráter alján lévő fehér voltok valószínűleg szublimálnak az űrbe (szilárdból egyből légneműek lesznek), ezzel helyi légkört hoznak létre 92 kilométeres szélességben. Legalábbis erre gondolnak a NASA tudósai a Dawn űrszonda felvételei alapján.

„Úgy tűnik, mintha köd lenne, és szabályos mintázat” – mondta Christopher Russell, a Dawn vezető kutatója a NASA Exploration Science Forum előadásán. A ködök nem terjednek túl a kráter peremén, a benne lévő anyag pedig vagy szublimál vagy máshogy alkot légkört, de csak azon a részen, ahol látjuk őket. Ez erős érv azoknál, akik úgy gondolják, a Ceresen látható fényes foltok jégből állnak, nem pedig sóból. 

Előadásából az is kiderült, hogy a Ceres kicsit kisebb, mint gondolták: 962 kilométeres az átmérője, nem pedig 974. A törpebolygó négy százalékkal sűrűbb, mint eddig gondolták. A kutatók észrevettek több, hosszú, egyenes valamit is, amikről egyelőre nem tudják, micsodák.

A szonda januárban megy majd még közelebb a Cereshez (300 kilométerre). 

Rovatok