Index Vakbarát Hírportál

Születő csillagokat fényképezett a Hubble

2015. július 28., kedd 11:34

Születő csillagokat fényképezett a Hubble, a fotókat az amerikai űrkutatási hivatal felrakta a honlapjára – írja az MTI. A képeken egy szabálytalan galaxis, az NGC 1140 katalógusjelű galaxis látható, amely 60 millió fényévre, az Eridanus csillagképben található.

Az NGC1140 ugyan tízszer kisebb, mint a Tejútrendszer, de ugyanakkora sebességgel állítja elő az új csillagokat: évente átlagosan egy, a Napunkkal megegyező tömegű csillaggal nő. Ez látszik a Hubble felvételein, amelyeken galaxis ragyog a fényes, kék-fehér színekben pompázó fiatal csillagoktól.

Az NGC 1140-hez hasonló, termékeny galaxisok, amelyek nagy mennyiségekben tartalmaznak ősgázokat, rendkívül érdekesek csillagászoknak, mivel összetételükben, viselkedésükben hasonlítanak a korai világegyetem galaxiasira. Utóbbiak szolgáltatták a későbbi óriási galaxisok létrejöttéhez szükséges építőanyagot. A korai univerzum galaxisai azonban igen távoliak és haloványak, ezért fontos megfigyelni az NGC 1140-hez hasonló közelebbieket.

Az intenzív csillagtermelés meghatározza a NGC 1140 sorsát is: amikor a nagyobb csillagai szupernóvaként ellobbannak, a robbanás ereje kifújhatja a galaxis gáztartalékait a világűrbe. Alapanyag nélkül pedig nem születhetnek új csillagok.

Rovatok