Index Vakbarát Hírportál

Csodás magyar videó: villámok 30 kilométer magasból

2015. július 31., péntek 08:17

Még tavaly indítottunk egy közös vállalkozást az Időképpel: időjárási ballont építettünk, és eresztettünk szélnek. Az akkor készült videón Budapestet és környékét csodálhattuk meg, de most készült egy újabb felvétel.

Az Időkép csapata (kihasználva a Messer Hungarogáztól kapott lehetőséget, ami jó néhány indításra elég hajtógázt jelent a jövőben) az első eresztést csak kísérletnek szánta, és július 25-én újabb ballont eresztettek fel. A kitűzött cél az aznapi vihar villámtevékenységének dokumentálása volt, és ez fantasztikusan sikerült. A felvételen több felhő-föld, illetve felhő-felhő villám is látszik. Érdemes a lehető legnagyobb felbontásban, sötét szobában nézni az eredményt. A sárga derengés valójában Budapest közvilágítása, de a Duna is kivehető, ha a felhőtakaró eléggé felszakadozik.

A meteorológiai léggömbök feleresztése nem egyszerű mutatvány. Tavalyi cikkünkből kiderült, hogy a GPS-szel és kamerákkal felszerelt eszköz teljességgel irányíthatatlan a szabadon engedése utáni pillanattól kezdve. Bár létezik egy modellezőszoftver, ami az aktuális időjárási viszonyok alapján kiszámolja, hogy nagyjából merre megy majd a 30 kilométer magasra is felemelkedő léggömb, azért ez elég nagy szórással találja csak el a végeredményt. Tavaly nem sokat tévedett, de ez azt jelentette, hogy az eredetileg Ercsi környékére várt ballon a Csepel-sziget nyugati szélén ért földet.

Most sem ment könnyen a dolog: a magasban szétrobbant ballon ejtőernyővel ereszkedő rakománya biztonságos leszállás helyett fennakadt egy magas fán, az Időkép csapatának kellett pár nap, mire lehozták a hungarocellgolyóra szerelt eszközöket, és kinyerték a felvételt a megreptetett kamerákból.

Ha érdekli, pontosan hogy is megy egy ilyen akció, olvassa el tavaly készült cikkünket. A mostani akcióról a részletesebb élménybeszámolót az Időkép oldalán olvashatja el, a projektben adott segítséget pedig még egyszer köszönjük a Messer Hungarogáznak.

Rovatok