Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hogy az aranysakál nem is egy, hanem két állat

2015. július 31., péntek 15:03

Ugyanúgy néznek ki, ugyanúgy viselkednek, hosszú ideig azonos fajhoz tartozónak tartották őket. Az aranysakálok Afrikában, a Közel-Keleten, Ázsiában és Európában élnek, és ez esetben a látszat bizony csal: a genetika mást mond, mint a szemünk.

Amerikai kutatók csütörtökön bejelentették, hogy genetikai elemzésük alapján a sakálpopulációk két teljesen különböző fajból áll, az Afrikában élő állatok különböznek a többiektől. Az aranysakálok tudományos, latin neve Canis aureus, a kutatók most szeretnék az afrikaiakat átnevezni Canis anthusra, afrikai aranysakálra.

„Eredményeink szerint az afrikai és az eurázsiai aranysakálok különböznek minden genetikai markerben, amelyeket leteszteltünk, beleszámítva a teljes genomból származó adatokat is. Ezalapján valószínűleg teljesen külön fejlődtek” – mondta Klaus-Peter Koepf evolúciógenetikus a washingtoni Smithsonian Conservation Biology Institute-ból. 

Az aranysakálok a farkasoktól és a prérifarkasoktól váltak el 600 ezer évvel ezelőtt, korábban, mint az afrikai társaik. A két genetikai vonal a kutatók szerint még nincs is közeli rokonságban egymással, az afrikaiak inkább a prérifarkassal és a szürke farkassal rokon.

A kutatás a journal Current Biology című szaklapban jelent meg.

Rovatok