Index Vakbarát Hírportál

800 hektárnyi dinoszaurusz-lábnyomnak lesz rezervátuma Franciaországban

2015. augusztus 3., hétfő 15:59

Létrehozták Franciaország legnagyobb földtani rezervátumát a délnyugati Lot megyében, hogy megvédelmezzék a környék egyedülálló természeti értékeit; például azt a hajdani tengerpartot, ahol 140 millió éve dinoszauruszok jártak – írja az MTI.

Alexandre Itier idegenvezető, az egykori tengerparti részleg vezetője szerint ez a terület volt a dinoszauruszok Bahamája. A halogénlámpával megvilágított több millió éves mészkőben több száz kisebb-nagyobb lábnyom látható.

140 millió éve idáig ért a tenger. Az állatok otthagyták a lábnyomukat az iszapban, ami aztán úgy megkeményedett, mint a gipsz.

– mondta Itier.

Mostanáig harminc állat nyomait számlálták össze; ezek között voltak dinoszauruszok és pteroszauruszok (repülő dinoszauruszok) is. A lábnyomok segítségével sikerült megtudni, hogy a pteroszauruszok négy lábon jártak, nem két lábon, mint a közönséges tyúkok. (Így sikerült rekonstruálni a pteroszauruszok futását a Jurassic Park 3-ban – helyezi hollywoodi kontextusba a földtant az MTI.)

A lelőhelyet azonban gyakran fosztogatták. Itier elmondta, hogy már sikerült elkapni egy tolvajt, aki kövületeket akart eladni, és csak csekély pénzbírsággal büntették. A régészettől eltérően ugyanis a földtan nem védett, így egy kövület sima kavicsnak minősül. Ezért hoztak rendeletet június 2-án a Lot-i Földtani Természetvédelmi Rezervátumról: a 800 hektáros területen 21 község és 59, leleteket őrző helyszín található. A rezervátum négyszer akkora, mint a híres északnyugat-németországi Vulkanland Eifel.

Ez Franciaország legnagyobb földtani természetvédelmi területe.

– mondta Jean-Pascal Salambehere, a környezetvédelmi regionális igazgatóság illetékese. A természetvédelmi terület létrehozása évi 100-120 ezer eurós finanszírozást tesz lehetővé. Thierry Pelissier geológus szerint korábban bárki gyűjtögethetett itt, de a rendelet bevezetése óta már komoly büntetéseket is kiszabhatnak. A rezervátumnak nem csupán az állagmegóvás, de az ásatások elősegítése is a célja.

Rovatok