Index Vakbarát Hírportál

A holdutazók vezették a legdurvább menetlevelet

2015. augusztus 3., hétfő 09:09

Buzz Aldrin nevét akkor tanulta meg a világ, mikor az USA űrhajósa másodikként a Hold felszínére lépett 1969. július 20-án. Az Apollo-11 küldetéséről mindenki tudja, hogy nem volt egyszerű vállalkozás, de amit Aldrin most tett közzé a Facebookon, az még azon is túltesz, hogy a holdkomp számítógépe nagyjából annyit tudott, mint most egy igazán ócska okostelefon.

Aldrin ugyanis azt mutatta meg, milyen komolyan vették az utazással kapcsolatos adminisztrációt. A fényképen az a menetlevél látszik, amit Edwin E. Aldrin űrhajós ezredes számára a NASA az utazási költségek elszámolása miatt vezetett. Rajta van az út összes állomása, de nem is az indulás és az érkezés a meglepő, hanem hogy a dokumentum pontosan rögzítette, hogy Aldrin hova és mivel megy majd a következő néhány nap során. Szerepel rajta például a Hold, illetve a Csendes-óceán is, ahová állami űrjárművel, illetve az amerikai haditengerészet Hornett nevű hajójával közlekedik majd.

Az sem maradt le az elszámolásról, hogy a koszt-kvártélyt a fenti időtartamra az állam állja. Ha valaki még mindig azt gondolja, hogy az amerikaiak csak eljátszották, hogy űrhajósokat küldtek a Holdra, az legalább ismerje el, hogy a legapróbb részletekig menve kidolgozták a trükköt.

Rovatok