Index Vakbarát Hírportál

A lányai májával mentettek meg egy apát

2015. augusztus 3., hétfő 12:37

Két lánya májának egy-egy darabjából alkottak új májat egy makaói férfi számára a hongkongi Queen Mary kórházban hétfőn – írja az MTI. A South China Morning Post azt írja, hogy a világon még soha, sehol nem végeztek ilyen műtétet. Az operáció sikeres volt.

Az 59 éves Cseng Cse-ming hepatitis B betegségben, fertőző májgyulladásban szenvedett. A kóma utolsó szakaszában volt, amikor a család és az orvosok az egyidejű operációk mellett döntöttek. Tudták, hogy ha nem avatkoznak be, vagy nem sikerül a műtét, a beteg mindenképpen meghal.

A férfi korábban biztonsági őrként dolgozott. Az orvosok a három lánya közül a 23 és a 22 éveset találták a legalkalmasabb donoroknak, mivel megegyezett a vércsoportjuk. A májuk azonban egyenként túl kicsi lett volna a transzplantációhoz, ezért úgy döntöttek, hogy a legfiatalabb lány májának kétharmada mellé beültetik a másik gyerek májának egyharmadát (mivel neki enyhe májzsírosodása volt).

Az orvosok a máj bal és jobb felének egyesítése után végezték el a beültetést. A műtét 55 percig tartott.

Az egyik sebész, Lo Csung-mau szerint ezzel a módszerrel sok időt takarítottak meg: csökkentették a kockázatot, és elősegítették a beteg gyorsabb felépülését. Mint mondta, csak azért döntöttek a bonyolult, több ember életét és egészségét veszélyeztető megoldás mellett, mert nem volt más választásuk: nem tudták időben megszerezni a transzplantációra alkalmas májat, pedig életet kellett volna menteni. Lo elmondta: ők is tisztában vannak a kettős májátültetés etikai problémájával, és ha lett volna más megoldás, nem vontak volna be egészséges embereket a műtétbe.

A neves hongkongi kórházban 1991 óta 1182 májátültetést végeztek el. Csupán a műtétek 44 százalékánál használták elhunyt donorok szerveit. Lo szerint

a helyzet messze nem ideális

, főleg, hogy az akut májelégtelenségben szenvedő betegek 90 százaléka meghal, mielőtt megfelelő, beültethető májhoz juthatna.

A szakemberek még mindig arra panaszkodnak, hogy alig vannak, akik haláluk után engedélyeznék szerveik eltávolítását orvosi célra. Ez részben az ázsiai tradíciók miatt van így: a hagyományok szerint az emberi testet lehetőleg egészben, hiánytalanul kell eltemetni.

Rovatok