Index Vakbarát Hírportál

Némónak bejött a klímaváltozás

2015. augusztus 3., hétfő 12:05

Egyes halaknak kimondottan jót tesz a globális felmelegedés: nemcsak hogy kibírják az óceán felmelegedését, de nagyobbra nőnek és egészségesebbek, mint valaha. Pedig a korábbi kutatások azt mutatták, hogy az alkalmazkodásra képtelen fajok valószínűleg a hidegebb vizek felé veszik az irányt – amelyik erre nem képes, az kipusztul.

Most viszont kiderült, hogy egyes fajok néhány generáció alatt alkalmazkodni tudnak a megváltozott életfeltételekhez. Az ausztráliai James Cook Egyetem kutatója, Philip Munday és munkatársai kiderítették, hogy egyes trópusi halfajták a génjeik ki- és bekapcsolásával örökítették tovább a megváltozott hőtűrő képességet – azaz epigenetikus adaptációval.

Egyelőre nem tudni, hogy ennek hosszú távon milyen hatásai lehetnek. A vizsgált halak látszólag vígan lubickolnak, de Munday szerint

talán később fogjuk megtudni, mi lesz ennek az ára, ha egyre többen lesznek. A világban nincs ingyenebéd.

Jennifer Donelson, a sydney-i Műszaki Egyetem munkatársa szerint ez nem biztos; mint megállapították, egyes, a korallzátonyok környékén élő halfajok úgy élnek a meleg tengervízben, mint... hát, hal a vízben. A Csendes-óceán nyugati részén élő bordó bohóchalak (Premnas biaculeatus, vagy ahogy az animációs filmből a legtöbben ismerik: Némó) lubickolnak az új helyzetben: egy év növekedés után a halak anyagcseréje alkalmazkodik a felmelegedett tengervízhez, és az anyagcseréjük is felgyorsul.

A korallzátonyok környékén élő példányokat nem viselte meg 1,5, illetve a 3 Celsius-fokos vízhőmérséklet-emelkedés sem. Sőt, a 3 fokkal melegebb vízben élő halak általában 8 százalékkal nagyobbra nőttek és 29 százalékkal többet nyomtak.

Munday ugyanakkor megjegyezte, hogy a víz felmelegedésének előre nem látható hatásai is lehetnek, nem beszélve azokról, amiket a friss tanulmányok nem mutattak ki. Ezzel Donelson is egyetértett; azt is megemlítette, hogy a halak szaporodóképességét például még nem vizsgálták. Az is gondot jelenthet, hogy a bohóchalak az óceánok elsavasodásától hajlamosak meghülyülni, és ilyenkor vakmerőbbek, kiszámíthatatlanabbak lesznek.

Rovatok