Index Vakbarát Hírportál

A vízen fut és ugrál a molnárpoloska-robot

2015. augusztus 4., kedd 06:38

A tavi molnárpoloska mozgását utánozza az az apró robot, amit a Harvardon lévő Wyss Intézet biomérnök csoportja fejlesztett ki. A robot vékony lábai segítségével képes a víz tetején maradni, sőt akár fel is tud ugrani, pont úgy, ahogy az élő rovar szokott.

Ahhoz, hogy a robotot kidolgozzák, a kutatók (a szöuli egyetemmel közösen) sokat videózták és elemezték az igazi állatok mozgását. Kiderült, hogy a vízfelszínt pont a megfelelő sebességgel, a megfelelő ideig és a megfelelő mélységig kell benyomni az ugráshoz, máskülönben a rovar (és a robot) nem képes felugrani.

A megfigyelések szerint a molnárkáknak a különleges formájú lábaik segítenek a sikerben. A kutatók ezt másolták le, majd kiszámolták a szükséges sebesség- és erőadatokat. A végeredmény: a kis robot a saját testsúlyának tizenhatszorosát bírja el anélkül, hogy megtörné a víz felületi feszültségét és elsüllyedne. Érdekesség, hogy a robot sokkal ügyesebben ugrik a vízfelszínről indulva, mint a földön állva: valószínűleg a víz pont a legjobb ütemben fékezi le a lábakat ahhoz, hogy azok ne himbálózzanak össze-vissza a levegőben, miután a robot elrugaszkodott.

Rovatok