Index Vakbarát Hírportál

Az osztrák űrhajósok leszálltak Tirolban

2015. augusztus 4., kedd 08:31

A tiroli Kaunertal sziklagleccseren szimulálják a marsi viszonyokat az Amadee 15 expedíció 

földi űrhajósai

– írja az MTI. Az induláskor két űrhajós egy-egy 45 kilogrammos űrruhát öltött magára. A 14 fős kutatócsoport két héten át fog modellkísérleteket végezni a gleccseren.

„Vagy hárommilliárd éve víz lehetett a Mars felszínén. Mára ebből sziklagleccserek maradtak, vagyis köves, homokos felszín; alatta jég. Ezek a szikla- vagy blokkgleccserek nagyon hasonlítanak a kaunertalira. Ezért alkalmas ez a vidék a marsi körülmények szimulációjára” – mondta a gleccser mellett tartott sajtótájékoztatón Gernot Grömer, az osztrák űrkutató szervezet (ÖWF) vezetője.

A kutatók azt vizsgálják, hogy milyen technikai nehézségek várnak a Marsra érkező űrhajósokra.

A válsághelyzeteket, amikkel most szembekerülünk, a Marson már el tudjuk kerülni.

– vélekedett Grömer.

A 19 ország részvételével zajló projektben 12 kísérletet hajtanak végre. A jég vizsgálata mellett újfajta gőzzuhanyt is tesztelnek, és kipróbálnak egy 3D-s nyomtatót, amivel fogimplantátumot lehet készíteni az űrben.

Az első, emberekkel indított Mars-expedícióra 20-30 év múlva kerülhet sor. Tisztán technikai szempontból ez már most is lehetséges lenne. Grömer azt APA hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy egy Mars-utazás körülbelül 1000 napig tartana: 400 napot venne igénybe az oda- és visszaút.

Grömer arról is beszélt, hogy a Marson talált örök jégből vizet nyerhetnének; a visszatéréshez szükséges üzemanyag gyártásához a légköri szén-dioxidot lehetne használni.

Rovatok