Index Vakbarát Hírportál

Választ két fotó közül, mi pedig megmondjuk, hogy milyen a személyisége

2015. augusztus 6., csütörtök 19:11

Nézzék meg ezt a két képet! Az egyiken egy part van, a másikon egy hegyes terület. Hová szeretnének inkább utazni?

Ha a partot választotta, Ön a többséghez tartozik, a University of Virginia legújabb kutatása szerint azonban a választása azt is megmondja, milyen a személyisége, a kutatást végző pszichológusok ugyanis azt találták, az introvertált és extrovertált emberek különböző helyekre járnak vakációzni, sőt, még az otthonukat is ez alapján választhatják. 

A Washington Post szerint a megoldás kulcsa ott van, hogy az introvertált emberek szeretik a nyugodt és csendes szituációkat, míg az extrovertáltak inkább ennek az ellenkezőjét keresik, szükségük van emberekre, akikkel beszélgethetnek, akiket szórakoztathatnak vagy akiknek felkelthetik a figyelmét. Sőt, az utóbbiak még akkor is a zajosabb környezetet választják, ha tanulásról van szó. 

Bár korábbi kutatásokban már vizsgálták, hogy ezek a tulajdonságok hogyan jelennek meg társadalmi szituációkban, a mostani kutatás az első, ami a természetes, fizikai környezetet vizsgálta ezzel kapcsolatban. 

Az egyetem pszichológusainak öt kísérletének eredménye végül - nem túl meglepően - azt támasztotta alá, az extrovertált emberek szeretik a nyitott tereket mint a vízpart, míg az introvertáltak inkább a zártabb erdőket vagy hegyeket választják. Természetesen ez egybe esik a korábbiakkal, hiszen a partnál van a legtöbb lehetőség emberekkel beszélgetni és itt van a legkevesebb esély elbújni mások elöl, míg az erdőben és a hegyekben könnyű egyedül lenni a gondolatainkkal.

Az eredmények azt is megmutatták, hogy bár az extrovertáltak összességében boldogabbak, az introvertáltak kevésbé voltak szomorúak a személyiségükhöz illő helyeken. Egy további kísérlettel pedig azt is megpróbálták megállapítani, hogy az emberek a személyiségük szerint választják-e a helyeket vagy a helyek teszik őket olyanná, amilyenek.

A rövidke kísérletben az egyetem kampuszán küldték szét a diákokat különböző helyszínekre, akiknek azután megvizsgálták az extrovertáltságukat és a boldogságszintjüket. A kutatók itt azt találták, hogy az introvertáltabbak sokkal stresszesebbek voltak nyílt terepen mint az erdős részeken, a környezet viszont nem befolyásolta, hogy mennyire tűntek introvertáltnak, azaz elsőre úgy tűnik, nincs befolyással az emberek személyiségére a földrajzi helyzetük. Az egyetem munkatársai azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a kísérlet korlátoltsága miatt ebből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.  

A pszichológusok végül egy 613 ezer ember személyiségtesztjét tartalmazó adatbázist használva azt is megnézték, a fenti eredmények hogyan jelennek meg az emberek otthonával kapcsolatban. Itt is azt találták, hogy az Amerika hegyes vidékein élő emberek introvertáltabbak voltak mint az ország síkabb államaiban. 

Rovatok